Metsähallituksellä suurhakkuu Rovaniemellä

Tervasroso johti 20 hehtaarin uudistushakkuuseen. Mäntyjen tilalle istutetaan lehtikuusta.

Metsähallituksen metsätalousyhtiö on tehnyt poikkeuksellisen suuren, 20 hehtaarin uudistushakkuun Rovaniemellä. Syynä olivat tervasrosotuhot, ja apua haetaan puulajin vaihdosta.

Valtion maiden uudistushakkuiden koko on tavallisesti alle neljä hehtaaria. Kaupunselällä sijaineella alueella reilusti yli viidennes männyistä oli Metsähallituksen mukaan kuitenkin jo sairaita.

”Tässä tapauksessa ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin perusteellinen metsänuudistaminen. Tervasrosoinen puu ei kelpaa edes kuitupuuksi. Tavoitteena on estää sienitaudin leviäminen seuraavaan puusukupolveen ja entistä laajemmalle alueelle”, kertoo metsänhoitopäällikkö Olli Lipponen.

Tervasroso on männyn ruostesieni, joka aiheuttaa pahimmillaan puun nopean kuolemisen. Tauti on levinnyt viime vuosina rajusti etenkin Länsi-Lapissa.

Kaupunselän tuleva puusukupolvi pyritään pelastamaan istuttamalla lehtikuusta, johon tervasroso ei tartu. Tavoitteena on, että istutusalueelle syntyy tulevaisuudessa sekametsä suosimalla myöhemmissä toimenpiteissä muita puulajeja.

Kommentit (4)

  1. En todellakaan tykkää, että kotiseutuni männiköitä riivaa tervasroso. Tykkään että uutta metsää istutetaan. Rakentakaa aita taimikon ympäri jo istutusvaiheessa, etteivät katoa lariksenne hirvien ja porojen suoleen.

  2. Vai alle neljän hehtaarin aukot MH:lla ! Haloo , Kuhmossa aukot jopa sata hehtaaria , ja vieläpä keskenkasvuisia metsiä !

  3. Joo, kuulostaa ihan uskomattomalta tuo maksimissaan 4 ha aukko

  4. pihkatappi

    Yksityismetsissä tehdään 20 hehtaarin aukko harva se viikko, eikä siitä tehdä virsiä eikä lauluja. 1000 hehtaarin aukkoa voisi vaikka mennä katsomaan, sellainen olisi jo mullistava nähtävyys. Onkohan ajateltu, paljonko matkailutulot lisääntyisivät, jos olisi yksi tosi iso aukko kaiken kansan ihmeteltäväksi.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat