Metsähallitus aloittaa ison ennallistamisurakan

Pääosin EU-rahoitteisessa hankkeessa turvataan luonnon monimuotoisuutta valtion mailla.

Metsähallitus käynnistää suurhankkeen soiden ennallistamiseksi. Pääosin EU-rahoitteisessa hankkeessa ennallistetaan 95 suota, noin 5 000 hehtaaria, ja 34 kilometriä ojia. Lisäksi nostetaan 14 järven pintaa ja hankitaan kaksi suojelualuetta.

Hankkeen tarkoitus on turvata monimuotoisuutta valtion mailla, kestävän kehityksen päällikkö Antti Otsamo Metsähallituksesta kertoo.

”Ojien tukkiminen suojelualueiden reunoilla turvaa soiden arvokkaan lajiston säilymistä suojelualueiden puolella. Ojitettujen soiden ennallistaminen on tehokas keino kanalintujen elinympäristöjen parantamiseksi. ”

Otsamo korostaa, että ennallistettavat suot eivät ole puuntuotannon näkökulmasta kannattavia. Niinpä niiden ennallistaminen on kustannustehokas tapa turvata paitsi luontoarvoja, mutta myös niitä hyötyjä, joita suot tuottavat valtion metsien käyttäjille.

Metsähallituksella on hankkeessa mukana useita kumppaneita, muun muassa Luonnonvarakeskus, Suomen metsäkeskus ja Tapio Oy. Tapion ja metsäkeskuksen kanssa kehitetään menetelmiä, joilla voidaan huomioida ennallistamista kaipaavat kohteet kunnostusojituksen yhteydessä.

”Tämä edistää vesiensuojelua. Samalla soiden monimuotoisuutta ja esimerkiksi virkistyskäyttöarvoja voidaan turvata aiempaa vähäisemmin kustannuksin, mikä tietysti kiinnostaa monia maanomistajia ja metsäalan ammattilaisia”, vesiensuojelun asiantuntija Samuli Joensuu Tapio toteaa.

Hankkeen budjetti on liki 9 miljoonaa euroa, josta EU:n Life luonto -rahaston osuus 60 prosenttia. Kohteita on 103 kappaletta eri puolilla Suomea. Hanke päättyy vuoden 2023 lopussa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat