Metsähallitus lisää lahoa ja monimuotoisuutta

Uusien ympäristöohjeiden mukaan talousmetsissä kuollut puu jätetään korjaamatta ja retkeilyalueilla suositaan peitteellistä metsänkäsittelyä.

Metsähallitus on päivittänyt metsänhoidon ympäristöohjeensa eli ympäristöoppaansa. Uusissa ohjeissa korostuu lahopuujatkumo, monimuotoisuus ja maiseman turvaaminen.

Merkittävin muutos liittyy säästöpuihin. Jatkossa kuollut puu jätetään talousmetsissä korjaamatta paitsi laajoilla tuhoalueilla. Eläviä säästöpuita, etenkin lehtipuita, säästetään aiempaa runsaammin. Lisäksi riistatiheiköiden kokoa ja määrää lisätään ja vesiensuojelua tehostetaan.

Myös retkeilyalueiden metsänhoitoa uudistetaan. Näillä alueilla suositaan jatkossa peitteellisiä metsänkäsittelymenetelmiä. Jos avohakkuuta tehdään, aukon koko saa olla korkeintaan hehtaarin.

Ympäristöopas ohjaa valtion talouskäytössä olevien metsien hoitoa. Opas on ollut käytössä jo 25 vuotta, joskin sitä on uudistettu useaan kertaan, viimeksi seitsemän vuotta sitten. Ohjeet on laadittu Metsähallituksen metsätalouden, Luontopalvelujen ja Eräpalvelujen yhteistyönä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito