Metsähallitus ottaa tekoälyn laatimat puustoennusteet käyttöön ­– tarkoitus on vähentää maastotyötä

Alkuun ennusteita hyödynnetään perinteisten uudistus- ja harvennushakkuiden suunnittelussa.

Metsähallitus ottaa tänä syksynä tekoälyn tuottamat puutavaralajiennusteet laajempaan käyttöön. Ennusteita on testattu viime talvesta lähtien eri puolilla maata.

Ennusteita käytetään hakkuusta kertyvän puutavaralajijakauman arviointiin. Alkuun niitä hyödynnetään perinteisten uudistus- ja harvennushakkuiden suunnittelussa. Jatkossa ennusteita on tarkoitus kehittää myös muille hakkuutavoille.

”Tarkentuva ennuste tehostaa koko toimitusketjua hakkuutoimenpiteiden ja puunkorjuun suunnittelusta ja toteutuksesta puutavaran toimittamiseen asiakkaille”, Metsähallituksen metsienkäyttö- ja suunnittelujohtaja Hannu Lehtonen kertoo.

Tekoälyn avulla pyritään vähentämään metsässä tehtäviä mittauksia ja vapauttamaan suunnittelijan työpanosta entistä enemmän muihin suunnittelun osa-alueisiin, esimerkiksi monimuotoisuuden huomioimiseen ja sidosryhmien osallistamiseen.

Metsävaratieto lähtötietona, myös motoista kerätään tietoa

Tekoälyn hyödyntämistä on Metsähallituksessa selvitetty muutaman vuoden ajan ohjelmistoyhtiö CollectiveCrunchin kanssa, joka on kehittänyt myös käytetyn ennustemallin.

Lähtöaineistona on käytetty kaukokartoitettua metsävaratietoa useista eri tietolähteistä. Ennustemallia opetetaan hakkuukoneiden tuottaman tarkan toteutustiedon avulla.

”Ennuste tarkentuu sitä mukaan, kun saamme Metsähallituksen työmailla työskentelevistä monitoimikoneista lisää gps-paikannettua, runkokohtaista toteutustietoa eri puolilta maata. Myös suunnittelijoilta saatava palaute on tärkeää”, projektipäällikkö Kari Louhisalmi Metsähallituksesta kertoo.

Puutavaralajiennusteen lisäksi projektissa on selvitetty tekoälyn hyödyntämistä taimikonhoitotarpeen arvioinnissa. Sen kehittämistä on tarkoitus jatkaa talven aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat