Marttila: EU tulee iholle ja se ei käy

MTK:n puheenjohtaja moittii parhaillaan valmisteltavaa kestävän rahoituksen taksonomiaa.

Nyt eletään Suomen metsäalan kannalta kriittisiä aikoja, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila arvioi keskiviikkona Metsävaltuuskunnan kokouksessa. Ongelmat liittyvä paljolti Euroopan unioniin: metsästrategia, uusiutuvan energian direktiivi ja viimeisimpänä kestävän rahoituksen taksonomia.

”Taksonomian tavoite – ohjata rahoitusta kestäviin kohteisiin – on hyvä, mutta metsien kohdalla se on kääntynyt päälaelleen. Metsäteollisuudesta tehdään jonkinlaista roistoa ja suomalaista metsätaloutta uhkaa kurjistumisen kierre”, Marttila totesi.

Taksonomiaan liittyvistä kriteereistä ilmastokriteerien valmistelu on pitkällä. Ne loisivat ylimääräistä byrokratiaa, lisäksi kriteerit ja normit ovat epämääräisiä.

”EU tulee tässä meidän iholle, määrittämään millaista kestävä metsätalous on. Tämä ei vain käy”, Marttila sanoi.

Luonnon monimuotoisuutta koskeva kriteeristö on vielä valmistelussa. MTK ei ole työhön tyytyväinen.

”Miltä kuulostaa kriteeristön tavoite siirtää 20 prosenttia metsästä talouskäytön ulkopuolelle?”, Marttila pohti.

Suomen hallitukselta vaaditaan nyt vahvoja otteita, Marttila vaatii. Paketti on kaadettava. Siihen ei kuitenkaan riitä se, että Suomi äänestää esitystä vastaan vaan tarvitaan liittolaisia. Niitä on etsittävä muista EU-maista liittolaisia ja nopeasti. Tosin hallitus ei ole vielä edes muodostanut kantaansa koko taksonomiapakettiin, *Marttila ihmetteli.

”Keskeisten ministereiden on tyhjennettävä kalenterinsa viikoksi ja lähdettävä tämän asian tiimoilta hakemaan kumppaneita”, hän vaati.

Lisää metsävaltuuskunnan kokouksesta: Tiirola kaipaa metsäverotuksen uudistusta

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut