Metsäkeskuksen hanke tukemaan tislaamojen marjanhankintaa

Verkostoituminen auttaa luonnontuotealan yrityksiä raaka-aineen hankinnassa, projektipäällikkö Marko Ämmälä arvioi.

Suomalaisilla tislaamoilla on puutetta katajanmarjoista. Suomalaista giniä valmistava Tornio Distillery haastoikin suomalaiset jo katajanmarjojen poimintaan elokuun alussa sosiaalisessa mediassa, ja nyt myös Suomen metsäkeskus avittaa keräilyä.

Sen Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hanke rakentaa yhteistyötä metsänomistajien, perinteisen metsätalouden ja luonnontuotealan välille. Hankkeen vetäjä Marko Ämmälä uskoo, että verkostoituminen auttaa luonnontuotealan yrityksiä raaka-aineen hankinnassa.

Ensi vuoden alussa hanke järjestääkin Tornion seudulla kontaktipäivän, jossa metsänomistajat, halukkaat kerääjät ja yrittäjät tapaavat ja alkavat etsiä ratkaisua katajanmarjan kerääjäpulaan ja toimituksiin.

”Suomalaisille puhtaille ja aromikkaille luonnontuotteille on kasvavaa kysyntää niin kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla. Marjojen lisäksi esimerkiksi kuusenkerkän ja koivunlehden tarve on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Raaka-aineen hankinnan pullonkaulat täytyy purkaa, jotta voimme vastata tähän kysyntään”, Ämmälä sanoo.

Hänen mukaansa mahdollisuuksia luonnontuotteiden keruun tehostamiseen on. Maakuntiin kaivataan esimerkiksi keskitettyjä keruuasemia, pakastuskapasiteettia ja yrittäjiä toimintaa pyörittämään. Sopivia keruupaikkoja voitaisiin kartoittaa metsäpalveluyrittäjien avulla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat