Metsäkeskuksen satelliittiseuranta vahvistaa hyvät uutiset – metsänkäyttöilmoituksista huolehdittu hyvin

Lain edellyttämiä metsänkäyttöilmoituksia jää vuosittain toimittamatta vain noin prosentin verran koko maassa.

Metsänomistajat ja metsäalan toimijat ovat huolehtineet hyvin metsänkäyttöilmoitusten tekemisestä, selviää Suomen metsäkeskuksen satelliittiseurannan tuoreista tuloksista. Vuoden 2017 aikana metsänkäyttöilmoitus jäi toimittamatta testialueella vain 66 hakkuukohteelta. Määrä on hieman pienempi kuin vuonna 2016, jolloin metsänkäyttöilmoitus jäi uupumaan 73 kohteelta.

Satelliiteilla seurattiin yhteensä noin 2,7 miljoonan hehtaarin kokoista aluetta Liperin, Ähtärin ja Parikkala–Savonlinnan alueella. Metsäkeskus arvioi näiden tulosten perusteella, että koko maassa metsänkäyttöilmoituksia jää vuosittain toimittamatta noin 550 kappaletta. Se on noin prosentti kaikista uudistushakkuita sisältävien metsänkäyttöilmoitusten kokonaismäärästä.

”Pääasiallisena syynä laiminlyönteihin ovat olleet lähinnä unohdukset ja väärinymmärrykset. Jonkin verran on ollut myös teknisiä ongelmia. Laiminlyöntejä on selvitetty maanomistajien ja metsäalan toimijoiden kanssa hyvässä yhteistyössä. Satelliittiseurannan tulokset auttavat alan toimijoita parantamaan toimintansa laatua entisestään”, kertoo rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka Metsäkeskuksesta.

Metsäkeskus on kokeillut satelliittiseurantaa metsälain valvonnassa parin viime vuoden ajan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito