Metsäkeskus: Perintöveron oikaisulla iso säästö

Verottaja on pidentänyt oikaisuaikoja.

Metsänomistajat voivat säästää tuhansia euroja hakemalla perintöveroonsa oikaisua, Suomen metsäkeskuksen metsätilarakenteen asiantuntija Antti Pajula neuvoo. Oikaisua kannattaa hakea siinä vaiheessa, kun perilliset harkitsevat perityn metsätilan myyntiä ja haluavat välttää korkean luovutusvoittoveron.

Tilan arvo määritellään perukirjaan usein alakanttiin. Jos myyntihinta ylittää tilan perintöveroarvon ja myyntikulut, perilliset joutuvat maksamaan luovutusvoittoveroa. Se on huomattavasti lähisukulaisen perintöveroa ankarampi vero.

Perintöveron voi kuitenkin oikaista jälkeen päin vastaamaan tilan todellista myyntihintaa. Näin myynnistä ei kerry luovutusvoittoa, eikä siitä silloin tarvitse maksaa luovutusvoittoveroakaan, Pajula toteaa.

Oikaisuun on nyt aiempaa paremmat mahdollisuudet, sillä perintö- ja lahjaverotuksen oikaisuajat ovat pidentyneet. Aiemmin perintö- ja lahjaverotuksen oikaisuaika oli vuosi henkilön kuolemasta tai lahjan saamisesta. Verottajan nykyisen ohjeistuksen mukaan perintö- ja lahjaverotusta voi oikaista 3–4 vuoden ajan henkilön kuolemasta tai lahjan saamisesta. Jos perintö on saatu vuosina 2015–16 aikaa on 5–6 vuotta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut