Metsämaan vuokratulot verotetaan ansiotulona, mikä tietää monille puunmyyntitulojen verotusta kireämpää veroa

Progressiivinen verotus voi himmentää metsän vuokraamisen houkuttelevuutta.

Metsän vuokratulot luetaan maatalouden tuloksi riippumatta, harjoittaako vuokraaja oikeasti maataloutta vai ei. Normaalisti maatalouden tulo jaetaan ansio- ja pääomatuloksi maatalouden varallisuuden perusteella.

Metsätalouden varallisuutta ei lueta maatalouden varallisuudeksi. Näin metsänomistajien vuokratulot verotetaan kokonaan ansiotulona progressiivisesti. Monille palkansaajalle se merkitsee kireämpää veroa kuin puunmyyntitulosta perittävä 30–34 prosentin pääomavero.

Vuokratuloja monet metsänomistajat saavat tuulivoima-alueilta. Lisäksi metsäyhtiö Tornator tarjoaa metsänomistajille vaivatonta mahdollisuutta vuokrata metsänsä yhtiölle.

Tornator esittelee verkkosivuillaan metsän vuokraamista. Tulojen verotuskohtelusta ei puhuta halaistua sanaa.

Eikö pitäisi, maankäyttöasiantuntija Aleksi Vanninen?

”Verotus on yksi monista asioista, jotka on otettava huomioon metsää vuokraamista harkittaessa. Esittelemme verotuksen kaikille vuokraamista harkitseville. Osan se on saanut luopumaan ajatuksesta, mutta esimerkiksi yrittäjä-metsänomistajille verotus ei välttämättä ole ongelma”, Vanninen kertoo

Hänen mukaansa Tornator on tehnyt kymmenkunta sopimusta metsien vuokraamisesta. Sopimukset tehdään 20 vuodeksi. Vuokra määritellään tilan puuston perusteella, se on yleensä 75–100 euroa hehtaarilta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut