”Kuinka puhdasta jälkeä raivaussahalla on järkevä tehdä?”

Metsä Groupin metsänhoitopäällikkö Teppo Oijalan mukaan metsänhoitotöiden kustannusten nousu on katkaistava.

Istutuksen ja varhaisperkauksen koneellistaminen kustannuskilpailukykyisesti ei ole vielä onnistunut, Metsä Groupin metsänhoitopäällikkö Teppo Oijala arvioi.

”Olemme luopuneet kaivinkonepohjaisesta koneistutuksesta osin kustannussyistä, osin taimihuoltoon liittyvistä haasteista johtuen. Samoin olemme toistaiseksi lopettaneet kokeilut koneellisen varhaisperkauksen osalta”, Jyväskylässä NordGen-metsäteemapäivässä puhunut Oijala totesi.

Metsänhoitotöiden kustannukset ovat olleet nousussa koko 2000-luvun.

”Kustannusten nousu olisi katkaistava. Esimerkiksi taimikonhoidossa on mietittävä, kuinka puhdasta jälkeä raivaussahalla on järkevää tehdä metsän kasvun näkökulmasta”, Oijala sanoi.

Hänen mukaansa tulevaisuudessa metsänhoitoon tarvitaan myös uusia koneellisia ratkaisuja. Keskeistä olisi kehittää kustannuskilpailukykyinen jatkuvatoiminen istutuskone.

”Tarvetta on jatkuvatoimiselle koneelle, joka muokkaa, istuttaa ja tarvittaessa kylvää kohteen samalla kertaa työohjeen ja sijaintitiedon perusteella. Uskon eri puulajien sekaviljelyn yleistyvän tulevaisuudessa, joten kone palvelisi myös näitä tarpeita.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat