Metsänhoitotapojen vertailuun uusi laskuri

Metsän jatkuvaa kasvatusta edistävien toimijoiden kehittämä laskuri lupaa tietoa eri metsänkäsittelytapojen vaikutuksista vesistöihin, metsätalouden kannattavuuteen, ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen.

Metsänomistajien päätöksenteon avuksi julkaistiin tiistaina uusi metsälaskuri. Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistyksen Silva ry:n sivuilta löytyvä ilmainen laskuri vertailee, mitä tapahtuu, jos metsissä toteutetaan jaksollista tai jatkuvaa kasvatusta seuraavan 50 vuoden ajan.

Laskuri lupaa tietoa eri käsittelytapojen vaikutuksista vesistöihin, kannattavuuteen, ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen. Metsälaskurin ovat toteuttaneet Silvan ohella Arvometsä Oy ja Avoin ry. Arvometsä on jatkuvaan kasvatukseen erikoistunut metsäpalveluyritys.

Laskurin taustalaskelmat ovat peräisin Luonnonvarakeskuksesta ja Itä-Suomen yliopistosta. Laskurin käyttämien metsänkasvumallien kerrotaan perustuvan Itä-Suomen yliopiston professorin ja Arvometsän osakkaan Timo Pukkalan tekemiin laskelmiin.

Jatkuvaa ja jaksollista metsien kasvatusta vertailevista metsänkasvumalleista on käyty kiistaa metsäntutkijoiden kesken.

Kommentit (1)

  1. Onpa hieno nimi. ”Metsänhoitotapojen vertailu”. Rehellisempi olisi nimi Arvometsän myyntiesite.

Metsänhoito Metsänhoito