Metsäpolitiikkafoorumi: Monimuotoisuuden mittaristoa laajennettava

Foorumin raporttiin on koottu politiikka- ja tutkimussuosituksia metsien monimuotoisuuden turvaamiseksi ja lisäämiseksi.

Metsäpolitiikkafoorumi keskittyy tuoreessa raportissaan monimuotoisuuden turvaamiseen talousmetsissä. Sitä silmällä pitäen raportti antaa sekä tutkimus- että politiikkasuosituksia.

Tutkimuspuolella on syytä laajentaa ja monipuolistaa monimuotoisuuden mittaristoa. Tarvetta on kuolleen puun määrän kaltaisille indikaattoreille, joiden arviointi on selkeää ja jotka toimivat myös operatiivisella tasolla.

Esimerkiksi kestävyyden seurannassa kaukokartoitus on kustannustehokas mahdollisuus. Toiseksi kuitenkin niiden indikaattoreiden, joita voidaan kaukokartoituksella seurata, määrä on rajallinen.

Raportin mukaan tutkimusta tarvitaan myös politiikkakeinojen vaikuttavuuden selvittämiseksi. Se, miten monimuotoisuuden turvaamisessa onnistutaan, riippuu paitsi sääntelystä, myös markkinakeinoista ja neuvonnasta. Tiukan sääntelyn toimivuus on epävarmaa, paras tulos voitaisiin ehkä saavuttaa informaation lisäämisellä ja metsänomistajien vapaaehtoisia toimia lisäämällä.

Lisäksi on selvitettävä metsänkäsittelyn vaikutuksia monimuotoisuuteen. On tarvetta kehittää työkaluja metsäsuunnittelun perinteisten menetelmien laajentamiseksi muuhun kuin puuntuotantoon, raportissa todetaan.

Kokonaisvaltainen tarkastelu tarpeen

Monimuotoisuuden turvaaminen talousmetsissä -raportissa muistutetaan myös politiikkakeinojen yhteisvaikutuksen tarkastelun tärkeydestä. Vaarana on, että yksittäisten ongelmien ratkaisut voivat haitata kokonaisuutta tai toimivia järjestelmiä.

Myös digitaalisuutta tulisi hyödyntää entistä enemmän monimuotoisuuden turvaamisessa. Siinä olennaisia elementtejä ovat maastotietojen tarkentaminen, tietojen saattaminen kaikkien toimijoiden käyttöön ja päätöstuki- ja seurantajärjestelmien kehittäminen. Näiden toiminnan tehostamisessa keskeistä on kaukokartoitus, digitaalinen tiedon keruu ja simulointimallien yhdistäminen paikkatietoihin.

Kun esimerkiksi luonnonhoitotoimia priorisoidaan, on eduksi, jos kohteiden valinnassa voidaan yhdistää satelliittikuvatietoa ja paikkatietoa.

Tutkijoiden ja käytännön toimijoiden yhteistyötä

Metsäpolitiikkafoorumi edistää tutkimusnäyttöön perustuvaa metsä- ja ympäristöpolitiikkaa. Foorumissa analysoidaan tieteellinen tieto ajankohtaisista aiheista ja laaditaan synteesi sekä politiikkavaihtoehtoja. Tuore raportti on toteutettu yhteistyössä tutkijoiden ja käytännön toimijoiden kanssa.

”Metsäpolitiikkafoorumin raportti tulee erittäin hyvään aikaan. Monimuotoisuus ja sen turvaaminen ovat tällä hetkellä hyvin ajankohtaisia aiheita”, maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja Juha S. Niemelä totesi Metsäpolitiikkafoorumin seminaarissa.

Foorumin sihteeristö työskentelee Metsälehteäkin julkaisevassa Tapio Oy:ssä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito