”Metsäsuunnittelun tulevaisuus näyttää huonolta”

Tutkimusprofessori Annika Kangas pohti Metsätieteen päivässä, viekö ilmainen metsävaratieto maksullisten metsäsuunnitelmien arvon.

Tiedon jakaminen lisää sen arvoa eikä tieto kulu, vaikka se on entistä useamman käytössä, totesi Metsätieteen päivässä Helsingissä puhunut Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Annika Kangas. Hän kuitenkin muistutti, että tiedon jakamiseen liittyy myös ongelmia.

”Esimerkiksi kun Metsään.fi avaa metsävaratiedon ilmaiseksi, se tekee muusta tiedosta arvotonta. Metsäsuunnittelun tulevaisuus on tästä syystä heikko.”

Itsekin metsänomistajana Kangas tietää, että metsänomistajan pitää uskoa saavansa maksullisesta suunnitelmasta hyötyä ennen kuin avaa lompakkonsa. Hyötyä voi olla vaikea osoittaa.

Metsävaratietoon liittyy muitakin pohdittavaa, kuten ”epäsymmetrisen informaation ongelma”.

”Metsäteollisuus voi tietää metsänomistajan metsästä enemmän kuin omistaja itse, mikä voi vaikuttaa hänen asemaansa sopimusneuvotteluissa.”

Annika Kangas korosti tieteen vapauden merkitystä. Tutkijoilla pitää olla mahdollisuuksia tutkia myös turhalta tuntuvia asioita. Tästä hänellä oli esimerkkejä omasta perhepiiristä.

”Puolisoni Jyrki Kankaan tieteellisesti vaikuttavin, eli kansainvälisesti viitatuin, tutkimus ideoitiin erään saunaillan aikana ’huvin vuoksi ja puoliksi vitsiksi’.”

Kankaan oma väitöskirja inventointitulosten luotettavuuden laskentamalleista vuodelta 1991 tuli ajankohtaiseksi vasta laserkeilauksen myötä 2000-luvulla.

METSÄLEHTI

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat