“Parhaimmillaan kokeilu voi monipuolistaa käytännön metsäluonnonhoidon työtä johtaen luonnon monimuotoisuuden ja metsän häiriönsietokyvyn lisääntymiseen, samalla tukien kansallisia ja kansainvälisiä ympäristö- ja ilmastotavoitteita”, sanoo Bioenergia ry lausunnossaan.
Maa ja metsätalousministeriö pyytämiä lausuntoja metsätalouden määräaikaisen kannustejärjestelmän muuttamiseen ja väliaikaiseen muuttamiseen liittyvistä säädösehdotuksista sai jättää perjantaihin 18. päivään asti.
Ehdotukset kokeiltavista tuista ovat taimikon ja nuoren metsän hoidon tuen korottaminen kokonaispuuston lehtipuuosuuden perusteella, suojavyöhykkeen jättäminen, suon ennallistaminen ja lehdon luonnonhoito. Tavoitteena on kokeilla uusia tapoja edistää julkisin varoin kestävää metsätaloutta.
Lausunnoissa korostuu huoli kokeilun lyhyestä kestosta. Metsäteollisuus ry:n mukaan pilotoinnin lyhyt aikataulu haastaa niin metsäalan toimijoita, metsänomistajia kuin hallintoa.
“Pilotoinnit tarvitsevat viestintää, koulutusta, uusia tietojärjestelmiä sekä osaavia käytännön toteuttajia. Jos kokemuksia ei saada pilotointiaikana, ei sen toimivuudesta voida tehdä arvioita”, Metsäteollisuus ry lausuu.
“Jos pilotointi aloitetaan vuonna 2027 ja päättyy saman vuoden lopussa, se kestää liian lyhyen ajan luotettavien johtopäätösten tekemiseksi”, Luonnonvarakeskuksen lausunnossa sanotaan.
Rahoitus riittämätön
Energiateollisuus ry on sitä mieltä, että lehtipuuosuuden jättämiselle taimikon ja nuoren metsän hoitotyössä tulisi osoittaa oma lisärahoitus. Ehdotuksessa tuki rahoitetaan samasta euromäärästä, joka työlajille on jo varattu.
“Metsäkeskus on viestinyt, että esimerkiksi tänä vuonna METKA-rahoitus tulee loppumaan kesken, mikä on osoitus siitä, että hoitotöiden tuelle on tarvetta ja kysyntää”, Energiateollisuus ry lausuu.
Myös Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) pitää pilotoinnin toteutukselle varattua rahoitusta riittämättömänä.
“Erityisesti taimikoiden ja nuoren metsän hoidossa lehtipuuosuuden kasvattamiselle maksettavalle korotukselle olisi osoitettava selkeä lisärahoitus, jotta nykyistä perustuen tasoa ja samalla tuen kannustavuutta ei olisi tarpeen heikentää”, MTK:n lausunnossa sanotaan.
MTK korostaa, että ensisijaisesti tulisi varmistaa nykyisen Metka-järjestelmän toimivuus niin, että hakemukset ja toteutusilmoitukset pystyttäisiin käsittelemään ja niitä koskevat päätökset tekemään metsäkeskuksessa ilman viivettä.
Lehtipuuosuuden lisääminen
Metsäkeskuksen lausunnon mukaan taimikon ja nuoren metsän hoidon tuella pyritään parantamaan kohteiden metsänhoidollista tilaa sekä lisäämään puuston kasvua ja hiilen sitoutumista puustoon, ja lehtipuun määrän lisääminen on osin ristiriidassa näiden tavoitteiden kanssa.
“Huonolaatuisten taimikoiden ja niistä kehittyvien epätasaisten lehtipuuvaltaisten puustojen tuotos ja hiilensidontakyky on heikompi kuin vastaavan kasvupaikan täystiheissä havupuumetsiköissä”, Metsäkeskuksen lausunnossa sanotaan.
Suomen ympäristökeskus (SYKE) huomauttaa, että lehtipuiden lisääminen taimikon tai nuoren metsänhoidon yhteydessä ei takaa järeän lehtipuuston tai lahopuun muodostumista.
“Tuen määräaikaisuus yhdistettynä nimenomaan taimikon hoitoon voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa sen, että tuki nimenomaan ohjaa poistamaan myös lehtipuut hakkuun yhteydessä”, Syke lausuu.
Kaikki lausunnot luettavissa Lausuntopalvelussa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään