Metsäteollisuus: Hallituksen riihipäätökset heikentävät tehtaiden kilpailukykyä

Esimerkiksi Saksalle annetaan nyt lisää etumatkaa, vaikka sitä olisi pitänyt kuroa kiinni, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen kertoo.

Hallituksen budjettiriihessä päätettiin leikata päästökaupan sähkönhintaa nostavan vaikutuksen kompensointia. Nykyisin kompensaatio on palauttanut noin puolet kasvaneesta sähkönhinnasta, mutta hallitus leikkaa palautuksen 25 prosenttiin. Tämä nostaa Suomessa toimivien tehtaiden kustannuksia ja lisää entisestään kilpailukykyeroa moniin keskeisiin kilpailijamaihin, Metsäteollisuus ry:stä todetaan.

”Esimerkiksi Saksalle annetaan nyt lisää etumatkaa, vaikka sitä olisi pitänyt kuroa kiinni. Saksassa sähkönkäyttäjälle palautetaan hinnan noususta jo tällä hetkellä Suomea suurempi osuus”, järjestöntoimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo.

Myös kompensaation saannin ehtoja kiristetään.

Jalostuskelpoisen puun poltto huolena

Metsäteollisuutta askarruttaa myös hallituksen turveratkaisu. Turpeen verottoman laitoskohtaisen käytön alarajan nostaminen parantaa energiaturpeen asemaa. Valitettavasti turvetyötyhmän ehdottama malli, jossa energiaturpeen vero riippuisi käänteisesti päästöoikeuden hintakehityksestä, ei ole toteutumassa.

Niinpä jatkossakin päästöoikeuden hinnan nousu tulee ohjaamaan energiaturpeen käytön korvaamiseen metsähakkeella.

”Metsäteollisuus on huolestunut jalostuskelpoisen puun ohjautumisesta polttoon. Siksi olisi tärkeää, että uuden metsätalouden kannustejärjestelmän valmistelua jatketaan siten, että pienpuun keruutuki säilyy osana järjestelmää”, Jaatinen toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa