Metsätilakauppa vilkastui alkuvuonna – eniten kauppoja solmittiin Pohjois-Pohjanmaalla

Myös tilahinnat ovat olleet Maanmittauslaitoksen mukaan nousussa.

Metsätilakauppa on vilkastunut alkuvuonna, Maanmittauslaitokselta kerrotaan. Yli kahden hehtaarin tilan kauppoja tehtiin tammi-heinäkuussa 2 755 kappaletta, mikä on yhdeksän prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla.

Eniten metsäkauppoja solmittiin Pohjois-Pohjanmaalla, yhteensä 387 kappaletta. Siinä oli kuitenkin laskua viimevuotisesta kolme prosenttia. Eniten kauppa vilkastui Pohjois-Karjalassa, siellä kasvua kertyi 33 prosenttia.

Myös hinnat olivat nousussa. Mediaanihinta oli noin 3 150 euroa hehtaarilta, viime vuoden alkupuoleen verrattuna hintataso nousi kahdeksan prosenttia.

Kalleinta metsä oli Varsinais-Suomessa, jossa mediaanihinta oli 5 500 euroa hehtaarilta, ja halvinta Lapissa, 1 100 euroa hehtaarilta. Satakunnassa mediaanihinta nousi peräti 25 prosenttia viime vuodesta, Uudellamaalla sen sijaan laski seitsemän prosenttia.

Palveluissa ruuhkaa

Kaikkiaan kiinteistökauppa vilkastui tammi-heinäkuussa vuodentakaisesta. Kiinteistökauppoja (omakotitalot, mökit, rakentamattomat tontit, pellot ja metsät) tehtiin yhteensä 43 700 kappaletta, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Rahaa hankintoihin käytettiin 6,3 miljardia euroa, mikä on 34 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Metsätilojen lisäksi omakotitalojen kauppa kasvoi, sen sijaan mökkikauppa hiipui. Peltoja kaupattiin viimevuotista tahtia.

Kaupan lisääntyminen on ruuhkauttanut Maanmittauslaitoksessa lainhuutohakemusten ja huoneistojen omistusten rekisteröintien käsittelyä. Maanmittauslaitos rekrytoi keväällä uusia kirjaamissihteereitä vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Parhaillaan heitä pestataan vielä lisää.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus