Metsätilakauppoja tehdään ennätystahtia

Yli kymmenen prosenttia metsätiloista on vaihtanut omistajaa vapailla kaupoilla 2000-luvulla.

Maanmittauslaitoksen tilastot osoittavat, että metsätilojen vuotuinen kauppamäärä on vuodesta 2000 likimain kaksinkertaistunut.

Metsätilojen kauppa on ottanut vauhtia erityisesti viime vuosina. Viime vuonna myytiin 4 651 metsätilaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Edellisvuoteen verrattuna lisäys oli lähes tuhat tilakauppaa. Kymmenen vuotta aikaisemmin kauppoja tehtiin 2 200.

Luvut sisältävät kaikkien pinta-alaltaan yli kahden hehtaarin puhtaiden metsätilojen kaupat, joissa ostaja ja myyjä eivät ole lähisukulaisia.

Myös omistajaa vaihtaneiden metsätilojen vuotuinen, yhteenlaskettu pinta-ala on reilusti yli kaksinkertaistunut vuosituhannen alusta. Viime vuonna kaupattujen tilojen metsäala oli yli 118 000 hehtaaria. Valtaosa myytiin yli kymmenen hehtaarin tilojen kaupoissa.

Kaupattujen tilojen keskikoko on noussut vuosituhannen alun 19 hehtaarista reiluun 25 hehtaariin.

500 yhteismetsän raja meni rikki

Metsätilakauppojen kiihtymisen voi veikata tuovan vauhtia metsätalouteen. Suurin osa uusista omistajista hakkaa ja ehkä hoitaakin metsiä tehokkaammin kuin niistä luopuneet.

Hyvää metsätilarakenteelle lupaa myös yhteismetsien vakaasti kasvussa oleva määrä ja metsäpinta-ala. Tämän vuoden helmikuussa yhteismetsien määrä ylitti 500:n rajan. Kaikkiaan yhteismetsien hallussa on noin 750 000 hehtaaria maapinta-alaa.

Ennätysvuonna 2015 perustettiin 44 uutta yhteismetsää. Samalla yhteismetsien hallitsema maa-ala kasvoi 25 000 hehtaaria. Sen jälkeen yhteismetsien määrä ja ala on kasvanut lähes ennätysvuoden tahtiin.

Lisäksi olemassa oleviin yhteismetsiin on viime vuosina liitetty keskimäärin 8 000 hehtaaria uutta metsää.

Yhteismetsät omistavat myös tiloja, joita ei ole liitetty yhteismetsän osaksi, kaikkiaan noin 58 000 hehtaaria.

Yhteismetsien määrän ja pinta-alan ennakoidaan jatkavan kasvuaan. Tosin vireillä on myös muutama hanke, jossa pienehköjä yhteismetsiä ollaan sulauttamassa toisiinsa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus