Metsätuholaiset yrittivät taas maihinnousua

Mäntyankeroisia löytyi amerikkalaisista pakkauskehikoista, runkojääriä kiinalaisista puupakkauksista.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on löytänyt eläviä mäntyankeroisia puisesta pakkausmateriaalista, jonka alkuperämaa oli USA. Kiinasta tulleesta puupakkauksesta puolestaan havaittiin kuollut aasianrunkojäärä.

Moottorikelkkojen pakkaamiseen käytetyistä puukehikoista löytyi helmikuussa Oulussa eläviä mäntyankeroisia, vaikka pakkausmateriaalissa oli merkintä mäntyankeroisten hävittämiseksi tehdystä käsittelystä. Kehikot hävitettiin polttamalla.

”Ulkomaisen tuonnin kasvaessa yhä uudet tuhoojat uhkaavat levitä Suomen luontoon. Ne on löydettävä ajoissa ja tähän tarvitaan kansalaisten apua”, sanoo jaostopäällikkö Sanna Välimäki Evirasta.

Mäntyankeroinen on mäntyjä lakastuttava tuhooja, jota esiintyy Pohjois-Amerikassa ja monissa Aasian maissa. Se on levinnyt 1990-luvulla Euroopassa Portugaliin, Pohjois-Espanjaan ja Madeiralle. Suomessa sitä ei vielä esiinny.

Lappeenrantalaiselta teollisuusalueelta puolestaan on löytynyt Kiinasta tulleen puupakkauksen sisältä kuollut aikuinen aasianrunkojäärä-niminen kovakuoriainen.

Muutkin alueelle varastoidut puupakkaukset tutkittiin, ja osassa huomattiin runkojäärien toukkakäytäviä ja ulostuloreikiä. Lisää aikuisia aasianrunkojääriä tai sen munia, toukkia tai koteloita ei kuitenkaan löytynyt.

Aasianrunkojäärä on vaaralliseksi luokiteltu lehtipuiden tuholainen, jota esiintyy Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa ja jonka toukat vioittavat puunrunkoa. Jäärät leviävät puisten pakkausten mukana.

Runkojääriä löydettiin kasvavista puista ensimmäisen kerran Suomessa Vantaalla vuonna 2015 ja niitä on päässyt leviämään lehtipuihin jo useissa muissakin eurooppalaisissa maissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat