Mihin Metsäkeskus tarvitsee kallispalkkaista ennakoijaa?

Muutosneuvottelut hiljattain läpikäynyt Metsäkeskus on pestaamassa ennakoinnin ja strategian asiantuntijaa.

Ari Eini
Johtaja Ari Einin mukaan Metsäkeskuksella on tarve ennustaa myös tulevaisuutta. (Kuva: Seppo Samuli)

Säästöjen kourissa oleva Suomen metsäkeskus hakee johtavaa ennakoinnin ja strategian asiantuntijaa, jonka kuukausiansio lisineen kohoaa 5 000 euroon. Rekrytointi on kuohuttanut ja suututtanut Metsäkeskuksen väkeä, joista muutosneuvotteluissa irtisanottiin noin 50 ihmistä.

Metsäkeskuksen johtaja Ari Eini, mihin viranomaistyöhön keskittyvä Metsäkeskus tarvitsee erillistä strategian ja ennakoinnin asiantuntijaa?

”En ymmärrä ajatusta, että viranomaistoiminnot eivät tarvitsisi ennakoinnin osaamista. Viranomaistyö on mitä suurimmassa määrin ennakointia ja varautumista. Esimerkiksi metsäalalla varmistetaan valvonnalla metsien uudistaminen ja tukien avulla luonnon monimuotoisuus ja hyvä puuraaka-aine tulevaisuudessakin”, Eini vastaa.

Einin mukaan myös tulkinta Metsäkeskuksesta pelkkänä viranomaisorganisaationa on suppea. Metsäkeskuksen tehtäviin kuuluu metsäelinkeinojen edistäminen sekä metsien rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa ja monimuotoisuuden turvaajana.

”Tehtävämme on tukea yhteiskunnallista päätöksentekoa. Tämä korostaa tarvetta ennustaa tulevaa kehitystä. Toisaalta henkilöstökyselymme ovat osoittaneet, että Metsäkeskuksen strategia on jäänyt omallekin väelle hiukan hämäräksi, osin siksi, ettei kellään ole ollut aikaa keskittyä asiaa.”

Hakemuksessa korostetaan hakijan viestinnällisiä taitoja. Metsäkeskuksella on aika monta viestinnän osaajaa, tarvitaanko heitä vielä lisää?

”Tämä ei ole viestinnän toimi. Viestinnällisten taitojen mainitsemisella korostetaan valittavalta vaadittavia taitoja. Pelkkä strategiaan ja ennakointiin keskittyvä asioiden tutkiminen ei riittäisi”, Eini toteaa.

Paikka oli ulkoisessa haussa. Muutosneuvotteluiden tuloksena Metsäkeskuksesta vähennettiin myös korkeasti koulutettuja metsäalan osaajia. Eikä tässä pitäisi soveltaa lainmukaista henkilöstön takaisinottovelvoitetta?

”Takaisinottovelvoitetta on lain mukaan punnittava kaikissa rekrytoinneissa muutosneuvotteluiden jälkeen. Paikkaa haki yhteensä 26 ihmistä, joukossa myös Metsäkeskuksen sisäisiä hakijoita.”

Voivatko huhtikuisessa budjettiriihessä esille nostetut uudet valtiontalouden säästötoimet vaikuttaa esimerkiksi puheena olevaan rekrytointiin?

”Säästötoimia ei vielä ole kohdennettu hallinnonaloittain, joten tätä ei vielä voi arvioida.”

 

 

 

 

 

 

Kommentit (2)

  1. Hataralla pohjalla on titteli. Ehdotan tarjouskilpailua työpaikkahaussa ja saavutetusta voitosta urakkapalkkaa.

  2. Metsäkeskuksen muutos neuvottelut nyt olivat muutenkin farssi. Päälliköille ja johtajille kyllä löytyi uudet pestit ja uusia päälliköitäkin leivottiin samaan syssyyn. Tekijäportaasta laitettiin ihmiset kylmästi ulos. Jospa joskus myös siellä päällikkötasolla kävisi harvennusta niin voisi tulla todellisia säästöjäkin.

Metsänhoito Metsänhoito