MTK vaatii: Ampukaa naarashirviä!

Keski-Suomen hirvikanta on nyt epätavallisen naarasvoittoinen, mikä aiheuttaa ennakoimattomia ja nopeita kannan vaihteluita.

MTK Keski-Suomi on tyytymätön kuluvan syksyn hirvijahtiin. Kaatolupien määrän lisäämisestä huolimatta hirvikanta on jäämässä niin korkeaksi, että metsä- ja liikennevahinkojen ei odoteta ainakaan lievenevän.

Kevään laajapohjaisissa sidosryhmäneuvotteluissa osapuolet sopivat, että Keski-Suomen hirvikanta alennettaisiin 2,8–3,2 hirveen tuhatta hehtaaria kohti. Tätä varten metsästäjät hakivat yli kolmannesta enemmän kaatolupia kuin viime vuonna.

MTK:n näkemyksen mukaan hirvikanta ei asetu tavoitellulle tasolle, vaikka kaikki kaatoluvat käytettäisiin. Järjestö vetoaa, että hirviseurat ja -alueet käyttäisivät lupapankkijärjestelmän tarjoamat mahdollisuudet täysimääräisesti hyväksi ja keskittäisivät käyttämättä jäämässä olevat kaatoluvat hirvitihentymäalueille.

”Tänä vuonna lupapankeille ja niiden täysimääräiselle käyttämiselle on poikkeuksellisen suurta tarvetta”, kenttäpäällikkö Pauli Rintala MTK:n metsälinjalta korostaa.

Keski-Suomen hirvikanta on nyt epätavallisen naarasvoittoinen. Yhtä urosta kohti on liki kaksi naarashirveä. Tämä tekee tulevan hirvikannan ennustamisesta vaikeaa ja aiheuttaa ennakoimattomia ja nopeita vuotuisia kannan vaihteluita.

”Jäljellä olevan jahdin aikana naarasvoittoisuuden pienentämiseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota”, Rintala vetoaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset