MTK: Valkohäntäpeuran kannansäätelyä tehostettava

Järjestön mukaan vaihtoehtoja ovat joko peuran vapauttaminen luvanvaraisuudesta tai lupa-alueen minimikoon pienentäminen.

Valkohäntäpeurakannan kasvu on johtanut lounaisessa Suomessa kestämättömään tilanteeseen, MTK arvioi. Kanta on tuplaantunut viidessä vuodessa, maatalousvahinkojen korvausmäärä nelinkertaistunut ja viime vuosina myös metsävahingot ovat lisääntyneet.

MTK:n mukaan kannansäätelyn tehostamiseksi valkohäntäpeuran metsästystä on helpotettava tiheimmän kannan alueella. Nyt tehdyt muutokset – metsästysajan jatkaminen helmikuun puoliväliin ja metsästyskoirin säkäkorkeuden nosto – olivat tervetulleita, mutta eivät riitä. On haettava vielä vaikuttavampia keinoja, järjestö katsoo.

Vaihtoehtoja ovat peuran vapauttaminen kokonaan luvanvaraisuudesta, peuran vasojen vapauttaminen luvanvaraisuudesta tai lupa-alueen minimikoon selvä pienentäminen nykyisestä 500 hehtaarista. MTK kertoo ehdottaneensa näitä maa- ja metsätalousministeriölle, mutta ne eivät ole edenneet.

Järjestö vaatii nyt toimia kaikilla rintamilla. Maa- ja metsätalousministeriö on MTK:n aloitteesta kutsunut keskeisistä toimijoista valtakunnallisen työryhmän valkohäntäpeuran kannanhallintaa vauhdittamaan.

Korjattu: Työryhmän on kutsunut koolle maa – ja metsätalousministeriö, ei MTK (15.10)

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset

Kuvat