Muokkaus kutistaa maaperän hiilivarastoa

Heikki Simolan tutkimuksen mukaan muutos vaikuttaa pysyvältä, eli muokatun maaperän hiilivarasto ei palaudu talousmetsän normaalin kiertoajan puitteissa.

Avohakkuun jälkeinen metsämaan muokkaus pienentää merkittävästi eloperäisen eli orgaanisen hiilen varastoa maaperässä, ympäristötieteen dosentti Heikki Simolan tuore tutkimus kertoo. Etenkin 1970-luvulla alkanut syväauraus vähentää tuntuvasti maaperän hiilivarastoja, mutta vaikutus on samansuuntainen myös kevyemmillä muokkausmenetelmillä, muun muassa äestyksellä. Sen sijaan muokkaamattomilla avohakkuilla hiilivarasto säilyy keskimäärin lähes ennallaan.

Olennaista Simolan mukaan on, että muutos vaikuttaa pysyvältä: muokatun maaperän hiilivarasto ei näytä palautuvan talousmetsän normaalin kiertoajan puitteissa.

Simola on aiemmissa tutkimuksissaan osoittanut, että suometsätalous aiheuttaa merkittävää hiilen hävikkiä ojitetuilla turvemailla. Tulosten perusteella Suomen metsätalous köyhdyttää kangas- ja turvemaiden maaperän hiilivarastoa määrällä, joka vastaa noin 37 miljoonaa hiilidioksiditonnia vuodessa. Päästö on samaa suuruusluokkaa kuin metsiemme kasvavan puuston laskennallinen hiilinielu.

Simolan artikkeli on hyväksytty julkaistavaksi European Journal of Soil Science –aikakausjulkaisussa.

Kommentit (1)

  1. Suometsien hiilitaseesta on laajempiakin tutkimuksia kuin Simolan tutkimus. Ne osoittavat pääosin toista. Eli karummat suot on hiilinieluja ja vain rehevät (heinäisetsuot) aiheuttaa hiilipäästöjä.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat