Hirvituhoja tasaisesti eri puolilla maata

VMI12:n kesän maastotulokset tarjoavat tuoretta tietoa metsätuhojen esiintymisestä.

Yleisimpiä metsätuhojen aiheuttajia ovat edelleen lumi, tuuli ja hirvet. Valtakunnan metsien 12. inventoinnin (VMI12) tämän kesän maastokauden mittausten perusteella lumituhoja oli etenkin Pohjois-Suomessa, tuulituhoja lähinnä Etelä-Suomessa. Hirvituhoja esiintyy tasaisesti eri puolilla maata.

Viime kesänä toinen vahvasti Pohjois-Suomeen keskittyvä tuholainen oli suopursuruoste, sitä esiintyi etenkin Itä-Lapissa. Pirkanmaalla havaittiin mäntypistiäistuhoja. Itä-Suomessa näkyy edelleen viime vuonna alkanut versosurmaepidemia.

Valtaosa inventoinnissa havaituista tuhoista on lieviä, eivätkä ne aiheuta merkittäviä taloudellisia menetyksiä, VMI:stä vastaavasta Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.

Hirvieläinten aiheuttamia tuhoja esiintyy suhteellisen tasaisesti eri puolilla maata.

Päättyneellä maastokaudella – touko-lokakuussa – inventoinnissa havainnoitiin reilut 15 000 havaintopistettä eri puolilla maata. Pitkän havainnointijakson vuoksi aineisto ei ole tuhojen tarkasteluun ihanteellinen, sillä esimerkiksi versosurma ja harmaakaristetuhot ovat havaittavissa parhaiten loppukesän tai syksyn aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat