Myytti pienkoneiden noususta mureni

Pienten metsäkoneiden myyntimäärät ovat kohonneet, mutta niiden merkitys puunkorjuussa on yhä marginaalinen.

Pienten metsäkoneiden, kuten Terrin, valmistus ja myynti ovat kohonneet.
Pienten metsäkoneiden, kuten Terrin, valmistus ja myynti ovat kohonneet.

Ruotsalainen metsälehdistö on viime aikoina viestinyt pienten metsäkoneiden kohonneesta suosiosta. Pienkoneet olivat näkyvästi esillä myös Elmia Woodissa.

Totuttuja metsäkoneita pienempää kokoluokkaa edustavat muun muassa Malwa, Terri ja Vimek, joista viimeksi mainittu kohosi viime vuonna uutisotsikoihin tehtyään yli sadan pienmetsäkoneen kaupan Valko-Venäjän kanssa.

Pienkonevalmistajien viesti tukee uutisvirtaa. Koneiden valmistus- ja myyntimäärät ovat kohonneet, vaikka ison Valko-Venäjä-kaupan vaikutus suodatettaisiin pois.

Kehitys on osin todellista. Varsinkin Etelä-Ruotsissa on puun tuottajia, jotka ovat kyllästyneet isojen koneiden aiheuttamiin maaperävaurioihin ja ylileveiden ajourien kohottamaan myrskytuhoriskiin.

Malwan tekninen asiantuntija Mattias Bengzon on tyytyväinen viime vuosien kehitykseen. Pienmetsäkoneiden asiakaskunta on laajentunut.

”Aiemmin pieniä metsäkoneita ostivat lähinnä omatoimiset metsänomistajat. Viime aikoina asiakkaiksemme on tullut yhä enemmän pienkoneilla operoivia yrittäjiä. Valmistamme tänä vuonna 35 konetta.”

Samansisältöisesti tilannetta kuvasivat Vimekin ja Terrin edustajat. Tästä huolimatta Ruotsin puunkorjuun yleiskuva ei ole muuttunut.

”Totta on, että pienmetsäkoneiden myynti on lisääntynyt. Niiden osuus puunkorjuusta on edelleen täysin marginaalinen. Korjuu on niin kallista, ettemme voi sellaista maksattaa metsänomistajilla”, Etelä-Ruotsissa toimivan Sydvedin metsätalouden kehittämispäällikkö Anders Ehrenström.

Harvennuskorjuussa puun myyjä voi valita joko kantohinnan ja korjuun tehokkailla koneilla tai sitten nollahinnan ja kapeilla urilla hyörivät pienkoneet.

Kommentit (1)

  1. Tuo uutisen loppuosa vähän mietityttää. Miten laskien pienkoneketjun käyttö suhteessa isojen koneiden ketjuun on niin paljon kalliimpaa, että
    kantohintaa ei jää ollenkaan ?
    Kustannuslaskelmiin kuuluu mm. pienkoneiden hankinnan pienempi pääoman tarve ja edullisemmat siirtokustannukset, jos koneen koko on sopiva.
    Kantohinta on harvennuksilla miltei olematon jo muutenkin, että voisi ehkä selittyä sillä, mutta silti erot korjuukuluissa tuntuu liioitelluilta.

    Oikein hinnoiteltu ero pienkoneiden käytössä olisi jotain 3 €:n luokkaa
    mottia kohti. Se ei vielä nollaisi kantohintaa ja antaisi ensiharvennus -metsissä paremman lopputuloksen metsän jatkokehityksen kannalta kuin ison koneen käyttö.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat