Naalinpentujen määrä väheni Pohjolassa, Suomen pesintätulos silti hyvä

Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteistyö naalin suojelemiseksi lisääntyy edelleen.

Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa varmistettiin viime vuonna 83 naalin pesintää ja ainakin 357 syntynyttä naalinpentua, kertoo tuore raportti. Pesintöjä oli noin puolet vähemmän kuin ennätysvuonna 2022. Suurin syy pesintöjen laskuun oli naalin luontaisen ravinnon, myyrien ja sopuleiden, vähyys osassa pesimäalueita.

Suomessa pesimävuosi oli kuitenkin onnistunut, kun pesintöjä löytyi neljä ja pentuja syntyi 25.

”Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa oli runsaasti niin myyriä ja sopuleita ja sitä myöten naalipentueitakin, mutta etelämpänä Norjan ja Ruotsin tuntureilla oli jyrsijöiden pohjavuosi ja siksi myös vähän naalipentueita. Naalipentueiden ja pentujen määrä on suoraan riippuvainen myyrien ja sopulien määrästä”, kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Tuomo Ollila Metsähallituksesta.

Vaikka pentueita olikin viime vuonna vähän, Fennoskandian aikuisten naalien kanta on kasvanut 2000-luvun vaihteen 40–60 yksilöstä 564 yksilöön.

Kolmen Pohjoismaan yhteistyö naalin suojelemiseksi lisääntyy edelleen. Yhteisen raportin lisäksi valmistella on maiden yhteinen naalin suojeluohjelma, jossa tullaan määrittelemään lajin suojelun tavoitteet ja keinot tuleviksi vuosiksi.

Kommentit (2)

  1. Anton Chigurh

    Kannattaa hakea: ”arctic fox snatches snow goose chicks”

    Alkuperäinen tervevaistoinen naalikanta on häipynyt pohjolasta kymmeniä vuosia sitten kanadan ja siperian lihapatojen ääreen. Nämä nykyiset ovat tarhakasvatteja, joita ruokitaan ruokinta-automaateilla, joita on tunturissa satoja.

  2. A.Jalkanen

    Arctic Fox Snatches Snow Goose Chicks

    https://www.youtube.com/watch?v=DtvpgLQ4KMw

Luonto Luonto

Kuvat