Norppakanta vakaassa kasvussa

Haasteena ovat leudot talvet ja rahoituksen supistuminen.

Norppien talvikanta on noussut 380–400 norppaan, Metsähallituksesta arvioidaan. Se on 10–20 norppaa enemmän kuin viime vuonna ja lähellä saimaannorpan suojelustrategiassa sekä toimenpidesuunnitelmassa vuodelle 2025 asetettua 400 yksilön välitavoitetta.

Kanta on ollut vakaassa kasvussa viime vuodet.  Vuosina 2005–11 kuutteja syntyi vuosittain noin 50, vuosina 2012–14 noin 60 ja vuosina 2016–2018 noin 80. Myös arvioitu synnyttäjien määrä on noussut.

Tämä viittaa siihen, että kannan elpyminen jatkuu myös tulevaisuudessa, Metsähallituksesta kerrotaan. Haasteena ovat kuitenkin leudot talvet sekä eurot. Suojelutyölle tärkeä EU:n Life-rahoitus päättyy tänä vuonna, mikä vähentää rahoitusta merkittävästi.

”Haluasimme edelleen jatkaa hyväksi koettuja suojelukeinoja, kuten ilmaston lämpenemisen ja lumen vähyyden vuoksi tärkeiden apukinosten tekemistä”, sanoo luonnon ja kulttuuriperinnön suojelun päällikkö Tuula Kurikka Metsähallituksesta.

Suojelutyön onnistumisen kannalta tärkeätä on ollut myös paikallisväestön tuki.

”Paikallisten toimijoiden työ ja tuki suojelulle ovat olleet ratkaisevan tärkeitä suojelussa onnistumiselle, lämmin kiitos siitä”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat