Petovahinkojen korvaaminen nopeutuu – taustalla lakimuutos

Kotieläinvahingot voidaan maksaa heti korvaushakemuksen käsittelyn jälkeen.

Ensi vuoden alusta alkaen suurpetojen aiheuttamien kotieläin- ja irtaimistovahinkojen korvaaminen nopeutuu. Koira-, mehiläis-, kotieläin- ja irtaimistovahinkojen korvaukset voidaan maksaa heti korvaushakemusten käsittelyn jälkeen hakijalle, sen sijaan poro- ja maatalousvahingot maksetaan edelleen vahinkovuotta seuraavana vuonna.

Korvaamisen nopeutuminen mahdollistui maaliskuussa voimaan tulleen riistavahinkolain muutoksen myötä.

”Petovahinkojen ripeä korvaus on ollut tavoitteena pitkään. Lakimuutoksen ja määrärahojen riittävän tason myötä siihen avautui mahdollisuus”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa.

Suurpetojen aiheuttamien vahinkojen arvo oli viime vuonna riistavahinkorekisterin tietojen mukaan noin 7,7 miljoonaa euroa, joista suurin osa – noin 7,2 miljoonaa euroa – oli porovahinkoja.

Suurpetojen aiheuttamien kotieläinvahinkojen arvo oli viime vuonna noin 380 000 euroa ja maatalousvahinkojen noin 90 000 euroa. Tänä vuonna vahinkojen määrä on pysynyt melko lailla samalla tasolla.

Suurpedoista susi aiheuttaa eniten koiravahinkoja, pääsääntöisesti vahingot kohdistuvat metsästyskoiriin. Viime vuonna suden aiheuttamia koiravahinkoja korvattiin noin 85 000 euron arvosta. Tänä vuonna sudet ovat aiheuttaneet koiravahinkoja enemmän eli noin 140 000 euron arvosta.

Kommentit (1)

  1. Harrastusvälineitä kuten koiria ei pitäisi ikinä korvata valtion kassasta. Ne kuuluvat ehdottomasti yksityisen vakuutuksen piiriin. Pedot kuuluvat luontoon, lemmikkikoirat eivät.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat