Professori Kauppi: Suurpalojen riski kasvaa Suomessakin

Yksi syy Ruotsin laajempiin metsäpaloihin voi olla maaseudun nopeampi autioituminen.

Suurten metsäpalojen riski kasvaa myös Suomessa. Parhaillaan laajoista metsäpaloista kärsivä Ruotsi ei juuri eroa Suomesta metsänhoidoltaan tai puustoltaan. Ilmastonmuutos tuo kumpaankin maahan lisää helteisiä ja kuivia kesiä, kirjoittaa Helsingin yliopiston ympäristönsuojelun professori Pekka Kauppi Helsingin Sanomissa.

” Yksi ero maiden välillä on siinä, että Ruotsissa maaseutu on autioitunut nopeammin kuin Suomessa. Vaikka maiden väliset erot ovat viime vuosikymmeninä tasoittuneet, Suomessa on yhä eri puolilla maata enemmän metsäpalojen sammuttamiseen soveltuvaa infrastruktuuria kuin Ruotsissa. Jos metsäpalot syttyvät etäällä asutuksesta, sammutuskalustosta ja tieverkostosta, palon rajaaminen ja nopea sammuttaminen on vaikeaa.”

”Puuston karttuminen uhkaa lisätä tulen voimaa. Puuvarat hehtaaria kohden ovat lisääntyneet yli 50 prosenttia 1970-luvun lukemista. Suomen metsissä on siis selvästi aiempaa enemmän palavaa materiaalia.”

”Vahva metsäala on toisaalta Suomen valtti ilmastopolitiikassa. Metsiemme puustoa on mahdollista edelleen kartuttaa, kunhan samalla muistamme metsäpalojen riskit”, Kauppi kirjoittaa.

Kaupin mukaan tiheät pienet puustot, joissa on paljon kuivia oksia, ovat erityisen syttymisherkkiä. Puuston karttuminen ei välttämättä lisää metsäpaloherkkyyttä, jos metsänhoidossa suositaan paksurunkoisten puiden kehittymistä.

”Yksi käytännön ratkaisu on ilmassa kulkevien sähkölinjojen suoja-alueiden leventäminen niin, että ne toimivat puuttomina palokujina.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito