Punkkeja jo lähes koko maassa, kesästä odotetaan viime vuoden kaltaista

Tutkijat seuraavat puutiaisten levinneisyyttä Punkkilive-palvelun avulla.

Punkkikausi on käynnistynyt koko maassa, Turun yliopistolta kerrotaan. Vaikka kylmä kevät on viivästyttänyt puutiaiskauden alkua, on Punkkilive-palveluun ilmoitettu jo yli tuhat puutiaishavaintoa.

Eniten havaintoja on saatu Etelä-Suomen rannikkoseuduilta ja Oulusta, mutta pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta puutiaisia liikkuu lähes koko maassa.

”Havainnot ja niiden kertyminen noudattavat pitkälti kevään etenemisen rintamaa. Etelässä puutiaishavaintoja rupesi kertymään huhtikuussa, mutta lumimyrsky toi kauden alkuun hieman takapakkia”, kertoo tutkijatohtori Jani Sormunen.

Yleensä puutiaiset lähtevät liikkeelle, kun lumet ovat sulaneet ja päivän keskilämpötila noussut noin viiteen asteeseen.

Tuleva kesä on puutiaisten suhteen viime kesän kaltainen, tutkijat ennakoivat. Tilannetta seurataan Punkkilive-havaintopalvelun kautta. Kansalaiset voivat ilmoittaa palvelun kautta omat puutiaishavaintonsa ja tarkistaa myös omien ulkoilualueiden puutiaistilannetta. Lääkeyhtiö Pfizer käynnisti palvelun viime vuonna yhdessä Turun yliopiston tutkijoiden kanssa.

”Punkkiliveen puutiaishavaintonsa ilmoittavien ulkoilijoiden avulla Turun yliopiston tutkijoiden on mahdollista saada tietoa puutiaisten levinneisyydestä koko Suomen alueelta. Muutaman tutkijan voimin se ei olisi mahdollista”, kertoo professori Ilari E. Sääksjärvi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat