Puunhalausviikolla kannustetaan lahopuun vaalimiseen ja halauskuvien jakamiseen

Lahopuu on elinehto monille lajeille, teemaviikko muistuttaa.

Valtakunnallinen puunhalausviikko on taas käynnistynyt. Tapahtuma kannustaa kansalaisia halaamaan puita elokuun viimeisellä viikolla ja osoittamaan näin arvostusta lähiympäristölleen.

Viikon teema on tällä kertaa ”suurten puiden pieni elämä”. Viikon mittaan tarkastellaan elävien ja kuolleiden puiden elämää ja puiden merkitystä, samalla muistutetaan lahopuun tarpeellisuudesta.

Lahopuu on monille lajeille elämänehto. Suomessa arvioidaan olevan noin 5 000 lajia, jotka ovat lahopuusta riippuvaisia suoraan tai välillisesti.

Lahopuuta kannattaa vaalia niin metsässä kuin pihoilla ja puistoissa. Puussa voi antaa olla kuivuneita, kuolleita oksia, mikäli niistä ei ole vaaraa.

”Kun puita tai pensaita leikataan, voi tontille jättää oksia ja tehdä niistä vaikka risuaidan tai jättää kasaan tai antaa lasten leikkeihin. Jos puita joudutaan kaatamaan, voi niistäkin jättää pöllejä esimerkiksi kukkapenkin reunukseksi ja antaa siinä lahota”, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Eeva-Maria Tuhkanen.

Puunhalausviikon julisteeseen on koottu tietoa puista, monimuotoisuudesta ja maisemasta.

Teemaviikko on kaikille avoin. Puita voi halata kaupungissa, maalla tai metsässä, joko yksin, kaverin kanssa tai isommalla porukalla. Oman puunhalauskuvan voi jakaa sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnistetta #puunhalausviikko tai #trädkramarveckan. Halauskuvia päivitetään Puunhalausviikon Instagramiin: @Puunhalausviikko.

Puunhalausviikon järjestävät Viherympäristöliitto, Maa- ja kotitalousnaiset ja Luonnonvarakeskus yhteistyössä Natur och Miljö -järjestön kanssa. Puunhalausviikko on myös osa Suomen Luonnon päivän tapahtumia sekä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Suomen luonnonpäivää vietetään ensi lauantaina (27.8.).

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat