Puuntuotannon sijoitustuotto parani viime vuonna, kantohintojen lasku painoi

Luonnonvarakeskuksen mukaan tuotto jäi pienimmäksi pohjoisessa.

Puuntuotannon reaalinen sijoitustuotto nousi viime vuonna vajaaseen 3 prosenttiin, Luonnonvarakeskuksen ennakkotieto kertoo. Edellisvuodesta tuotto nousi 3 prosenttiyksikköä, mutta oli yli 5 prosenttiyksikköä alempi kuin edeltäneen viiden vuoden keskiarvo.

Vuonna 2019 sijoitustuotto oli liki prosentin miinuksella. Tuolloin laskua edellisvuodesta kertyi peräti 14 prosenttiyksikköä.

Viime vuonna puuston nettokasvun arvon osuus tuotosta oli lähes +2 prosenttiyksikköä. Puunmyyntitulojen vaikutus tuottoon oli +3,3 ja puuntuoton tukien +0,1 prosenttiyksikköä. Pystykauppahintojen alenemisen vaikutus oli -1,9 prosenttiyksikköä ja puuntuotannon kokonaiskustannusten -0,6 prosenttiyksikköä.

Sijoitustuotto vaihteli maakunnittain. Suurimmat tuottoprosentit – noin 4,5 – saavutettiin Keski-Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Pienimmät Kainuussa ja Lapissa, Lapissa tuotto painui 2 prosenttia miinukselle.

Pystykauppahintojen muutos laski tuottoa kaikissa muissa maakunnissa paitsi Satakunnassa. Eniten hintojen lasku vaikutti Kainuussa ja Lapissa.

Puuston nettokasvun vaikutus tuottoon oli negatiivinen kahdessa maakunnassa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Tämä tarkoittaa, että alueelta hakatun puun arvo oli korkeampi kuin samaan aikaan tilalle kasvaneen puuston arvo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat