Puupakkaukset entistä tiukempaan syyniin EU:ssa

Kiinasta, Intiasta ja Valko-Venäjältä tuotavista puupakkauksista on ilmoitettava viranomaisille.

EU kiristää puisten pakkausten tuontivalvontaa, Ruokavirastosta kerrotaan. Maaliskuun alusta lähtien maahantuojan tai huolitsijan on ilmoitettava kaikki valvonnan piiriin kuuluvat tuontilähetykset Traces-järjestelmään, ja niistä 15 prosentille tehdään kasvinterveyden tarkastus.

Valvonnan piiriin kuuluu Kiinasta, Valko-Venäjältä ja Intiasta tuotavien kivituotteiden, alumiinilevyjen ja polttopuun mukana tuleva tai sellaisenaan maahantuotava puinen pakkausmateriaali.

Kun tavaraa tuodaan EU-maihin EU:n ulkopuolelta, pitää kuljetukseen käytetyn puisen pakkausmateriaalin olla FAO:n ISPM 15 -standardin mukaista eli sen pitää olla kuoretonta, käsitelty kasvintuhoojien torjumiseksi ja oikein merkitty. Kiinasta, Valko-Venäjältä ja Intiasta tuoduissa puupakkauksissa on ollut eniten puutteita standardin noudattamisessa. Niinpä näistä maista tuotavan puisen pakkausmateriaalin on katsottu aiheuttavan karanteenituhoojien leviämisriskin EU:n alueelle.

Valvonnalla pyritään estämään karanteenituhoojien kuten aasianrunkojäärän, mäntyankeroisen ja saarnenjalosoukon pääsy EU:n alueelle. Lisätietoja löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat