Rauman saha rakennetaan, Kemin tehtaasta päätös syksyllä

Sahalla tuotanto käynnistyy syksyllä 2022.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre on päättänyt Rauman uuden sahan rakentamisesta. Rakennustyöt aloitetaan tänä keväänä, ja tuotannon pitäisi alkaa syksyllä 2022. Koronavirus voi kuitenkin vaikuttaa aikatauluun, yhtiöstä huomautetaan.

Saha tuottaa vuodessa 750 000 kuutiota mäntysahatavaraa ja käyttää noin 1,5 miljoonaa kuutiota tukkia. Puu hankintaan Suomesta.

Metsä Fibren mukaan uusi saha tulee olemaan teknologialtaan ja tehokkuudeltaan edelläkävijä maailmassa. Sahauksen eri vaiheissa tullaan hyödyntämään muun muassa konenäköä ja tekoälyä, vastaavaa teknologiaa ei muualla ole käytössä.

”Uusi teknologia mahdollistaa siirtymisen työpisteiltä valvomotyöskentelyyn ja jatkuvaan käyntiin”, kertoo Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen.

Saha työllistää Suomessa suoraan noin 100 henkilöä ja koko suorassa arvoketjussa noin 500 henkilöä. Sahalaitoksen rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan noin 1 500 henkilötyövuotta. Investoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa.

Kemin tehtaan neuvottelut etenevät

Kemin uudesta biotuotetehtaasta päätöksiä on luvassa syksyllä. Parhaillaan yhtiö päivittää ympäristölupahakemustaan ely-keskuksen lausunnon perusteella.

Rahoitusneuvotteluissa on edetty: Finnvera on myöntänyt takuun 500 miljoonan euron luotolle, rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat. Lisäksi käydään neuvotteluja tehtaan päälaitteista, logistiikasta ja rakentamisvaiheen valmistelutöistä. Tehtaan mahdollisesta rakennusvaiheen suunnittelusta on tehty esisopimus Afryn kanssa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa