Riistalintuja ei kannata ruokkia, jos alueella on lintuinfluenssaa

Metsästäjäliitto suosittelee jäsenilleen, ettei kyyhkyjä ja vesilintuja ruokittaisi, mikäli alueella on lintuinfluenssaa. Metsästäjiä pyydetään lisäksi seuraamaan viranomaisohjeistusta ja toimimaan ohjeiden mukaan, jos kuolleita lintuja löytyy.

Metsästäjäliitto kehottaa metsästäjiä huomioimaan lintuinfluenssan aiheuttaman riskin Suomen ruokaturvallisuudelle. Uusia lintuinfluenssatapauksia on ilmennyt sekä luonnonvaraisilla linnuilla että turkiseläimillä. Naurulokkien joukkokuolemia on ollut erityisesti Etelä-Pohjanmaan alueella.

Ruokavirasto ilmoitti perustavansa eläintautilain nojalla tartuntavyöhykkeen, jolla pyritään estämään taudin leviäminen edelleen. Tartuntavyöhyke kattaa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Siipikarjaa hoitavien henkilöiden ei kannata osallistua lintujen metsästykseen, jos metsästysalueella on todettu lintuinfluenssatapauksia. Kaikki lintuinfluenssavirusta kantavat luonnonvaraiset linnut eivät välttämättä oireile näkyvästi. Koirat voivat lintuja noutaessaan saada viruksen ja levittää sitä eteenpäin. Metsästäjän iholla, vaatteissa ja varusteissa lintuinfluenssavirus voi levitä siipikarjaan, mikäli tartuntaketjua ei katkaista huolellisin puhdistus- ja desinfiointitoimin.

Myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Kunnaneläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan. Ruokavirasto on antanut ohjeita kuolleiden lintujen käsittelystä.

Uutista päivitetty 21.7.2023 klo 10:41 tiedolla tartuntatautivyöhykkeestä ja velvollisuudesta ilmoittaa kuolleista linnuista. 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset