Ruotsalaisyhtiö satsaa miljoonia kuusen siemensadon turvaamiseen

Pahimmillaan kuusentaimien saatavuus vaarantuu Ruotsissa tietyillä alueilla siemenpulan vuoksi.

Ruotsin johtava taimitarhayhtiö Svenska Skogsplantor (SSP) on laittamassa miljoonia likoon turvatakseen näköpiirissä olevan, runsaan kuusen siemensadon.

Ruotsissa – kuten Suomessakin – kuusen siemenistä on jatkuvaa niukkuutta eivätkä siemenviljelmätkään ole tuottaneet riittävästi siemeniä taimitarhakylvöihin. Ruotsissa ennustetaankin, että pahimmillaan kuusentaimien saatavuus vaarantuu tietyillä alueilla siemenpulan vuoksi.

Tänä keväänä kuuset kukkivat runsaasti myös Ruotsissa. Edelliset kerran kuuset kukkivat runsaina Ruotsissa vuosina 1989, 1995 ja 2006.

SSP aikookin käyttää kaikki keinot varmistaakseen, että yhtiön siemenviljelmillä saadaan kauan odotetun massiivisen kukinnan mukainen siemensato käyttökelpoisena talteen – kruunuja säästelemättä.

Helikopterista alkaen kaikki keinot käytössä

Ensi kevään siemensadon tiellä ovat kukintoja vikuuttava ja käpyjen kehitystä estävä kuusenruoste. Sitä ei voida torjua kemikaaleilla, mutta ruotsalaisyhtiö kaavailee eristävänsä siemenviljelmien kuusten kukintoja sisältävät oksat pusseihin, jotka estävät ruostesienten itiöiden iskemisen kuusen kukintoihin.

Pussien sisällä olevat kukinnot joudutaan pölyyttämään levittämällä siitepöly käsipelillä pussien sisälle.

”Tämä on työlästä, mutta meillä ei ole muitakaan mahdollisuuksia”, toteaa Senior Advisor Finnvid Prescher SSP:stä.

Pussitettut kuusenkukinnot ovat arempia hallalle. Tätä varten helikopterit ovat valmiudessa, kun lämpömittari laskee kohti nollaa. Siemenviljelmien päällä vispaavat helikopterit sekoittavat ilmaa, jolloin hallalta vältytään.

Kuusen ruostesientä pyritään torjumaan myös sille tappavilla vihollissienillä, joita on määrä ruiskuttaa vesiliuoksina viljelmien kuusille.

Lisäksi kuusen ruostetta pyritään torjumaan estämällä sienen väli-isäntien kasvu siemenviljelmillä. Tätä varten viljelmien kuusten ympäristö peitetään kuorikatteella.

Kuusten kukinnan lisäämiseksi on myös kokeiltu viljelmille kuusten suojaksi pystytettyjä, lämmitettyjä suurtelttoja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito