Satelliittikuvat kertovat taimikoiden vesakoitumisesta

Metsäkeskus on kokeillut VTT:n menetelmää hyvin tuloksin.

VTT on kehittänyt Suomen metsäkeskuksen käyttöön satelliittikuviin perustuvan menetelmän, jolla voidaan arvioida taimikoiden varhaishoidon tarvetta.

Metsäkeskus on testannut metsänarvioinnissa 10 metrin tarkkuuteen yltäviä satelliittikuvia. VTT on kehittänyt niiden tulkintaan laskentamallin, joka kertoo vesakon määrästä taimikoissa.

Vesakoitumistiedosta on hyötyä esimerkiksi metsänhoitotöitä markkinoiville yrityksille. Satelliittikuvamenetelmän avulla voidaan myös tehostaa lainvalvontaa ja päivittää metsävaratietoja.

”Tulos on yllättävän hyvä ja toimii parhaiten varhaishoitotarpeen määrittelyssä. Menetelmä toimii myös varttuneissa taimikoissa, mutta puuston sekalaisuus vaikeuttaa joskus tulkintaa”, Metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Aki Hostikka sanoo.

Metsävaratiedon keruu perustuu laserkeilaukseen, koelamittauksiin ja puustotulkintaan. Satelliittikuvista voi olla apua erityisesti taimikkotiedon keruussa.

”Tähän mennessä olemme pystyneet kiertämään maastossa vain 60 prosenttia taimikoista. Ajantasaisen tiedon hankkimisessa on kaikki tietolähteet pystyttävä käyttämään nykyistä paremmin hyväksi”, toteaa metsätiedon palvelupäällikkö Jorma Jyrkilä.

Metsänhoito Metsänhoito