Sipilä: Metsänhoidosta on viestittävä paremmin

Pääministeri Juha Sipilä harmitteli EU-päätäjien heikkoa metsätietämystä Päättäjien Metsäakatemiassa.

Pääministeri Juha Sipilä harmittelee EU-päättäjien heikkoa ymmärrystä meikäläisestä metsänhoidosta ja sen kestävyydestä. Tämä on noussut esiin muun muassa viimeaikaisissa keskusteluista metsien merkityksestä hiilinieluina.

”Tällaista kestävää pohjoismaista metsänhoitoa ei EU:ssa ymmärretä. Monille päättäjille metsä on kuin puisto, jonka puihin ei saa koskea”, Sipilä totesi tänään Päättäjien metsäakatemiassa.

”Meidän on paremmin pystyttävä metsänhoidon kestävyydestä kertomaan. Ehkä on lähestytty asiaa liian akateemisesti.”

Pääministerin mukaan tilanteen korjaaminen on yhteinen haaste paitsi suomalaisille myös muille Pohjoismaille. Ruotsalaiset ovatkin valmiita asiaa viemään eteenpäin, Sipilä kertoi ja viittasi viime viikolla käymiinsä keskusteluihin Ruotsin pääministeri Stefan Lövenin kanssa.

Sekakäyttöä rakentamiseen

Ruotsalaisten kanssa löytyi yhteinen sävel myös puurakentamisen edistämisestä. Sipilä kertoi, että tarkoitus on katsoa puurakentamisen määräyksiä yhdessä.

Puurakentamisen suhteen pääministerillä on muutenkin korkeat toiveet. Hän toivoo kuitenkin uudenlaista ajattelua.

”Jotta puun käyttöä voidaan rakentamisessa lisätä, on puurakentajien syytä kulkea yhdessä betoni- ja teräsrakentajien kanssa. Puurakentamisen edistäminen on nähty ehkä liiaksi pelkästään ’puhdasoppisten’ puurakennusten edistämisenä, jossa tavoitellaan puun käyttöä ainoana rakennusmateriaalina.”

Sipilän mielestä enemmän mahdollisuuksia voisi avata eräänlainen rakennusmateriaalien sekakäyttö, jossa puun osuutta lisätään kaikenlaisessa rakentamisessa.

Kommentit (1)

  1. harrastelija

    Metsäasioissa Suomen tulisi viestittää EU:in vastaavissa päätöselimissä todellisten metsäalan ammatti-ihmisten kautta.
    Nykyinen systeemi, että luontoon (metsään) liittyviin kokouksiin laitetaan vihreä meppi, joka tuntee lähinnä kaupunkiseudun puistometsät lähiseudullaa.

    Räikein tapahtuma oli kuuluisa Ville Niinistön lähtö nukkumaan silloin, kun päästöistä tehdään päätöksiä. Näin hiilinieluina oikeasti toimivat hoidetut metsämme ovatkin päätetty päästölähteiksi.

    Muutoinkin näille valituille mepeille tulisi ohjeistaa Suomen todelliset tavoitteet ja tässä tapauksessa metsien oikeat toiminnot. Liian paljon tapahtuu valtakunnalle vahinkoa näiden asiaa tuntemattomien liukaspuheiden muutamien meppien vedätykset omaan pussiin.

Metsänhoito Metsänhoito