Suomen sijoitus ilmastovertailussa heikkeni

Sijoituksen laskua selittää korkea energiankulutus ja päästöt henkeä kohden. Suomen päästöt henkeä kohden ovat EU-maiden korkeimpien joukossa.

Suomi putosi muutaman pykälän alemmas Germanwatch- ja Climate Action Network Europe (CAN) –ympäristöjärjestöjen vuotuisessa ilmastovertailussa. Yhteensä 58 maan vertailussa Suomi sijoittui sijalle 31.

Suomen sijoitusta selittää korkea energiankulutus ja päästöt henkeä kohden, jotka ovat Suomessa EU-maiden korkeimpien joukossa.

“Vaikka hallituksen tavoitteet luopua kivihiilestä ja puolittaa öljyn tuonti vuoteen 2030 mennessä ovatkin myönteisiä, uhkaavat ylimitoitetut suunnitelmat metsäenergian lisäämiseksi esimerkiksi liikenteessä ilmastopolitiikan kestävyyttä Suomessa. Suomen sijoitusta painaa myös kansallisen kivihiilemme eli turpeen suosiminen verotuksellisesti”, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius kommentoi tulosta.

Vertailu vahvistaa, että uusiutuvat energiamuodot edistyvät ja energiatehokkuudessa tapahtuu myönteistä kehitystä globaalisti. Energiamurros etenee silti liian hitaasti. Ilmastovertailun pääkirjoittaja Jan Gruck Germanwatchista on kuitenkin luottavainen murroksen etenemisen mahdollisuuksiin.

”Olosuhteet globaaliin energiamurrokseen eivät ole koskaan olleet paremmat kuin nyt. Uusiutuvien energiamuotojen ja energiatehokkuusinvestointien kustannukset laskevat, eikä kansallisilla hallituksilla ole enää tekosyitä jättää vahvistamatta Pariisin sopimusta osaksi kansallista lainsäädäntöä”, Gruck toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut