Sudet tappaneet vähemmän koiria, lammasvahingot kasvussa

Susien aiheuttamia vahinkoja oli marraskuun alkuun mennessä korvattu lähes 200 000 euroa.

Maa- ja metsätalousministeriö on esittänyt ensi talvelle suden kannanhoidollista metsästystä poronhoitoalueen ulkopuolelle. Jos esitys hyväksytään, Suomessa saisi metsästää ensi talvena kaksikymmentä sutta. Luonnonvarakeskus arvioi Suomen susikannaksi maaliskuussa 279–321 sutta. Määrä on noin 30 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna.

Susien koti- ja tuotantoeläimille aiheuttamien vahinkojen korvausmäärissä kannan arvioitu kasvu ei ole näkynyt aivan suoraviivaisesti. Lampaille aiheutuneet vahingot ovat kasvusuunnassa, mutta koiravahingot laskussa. Kaikkiaan vahinkoja oli korvattu marraskuun alkuun mennessä 195 673 eurolla.

”Viime vuonna valtion varoista korvattiin 55 suden koiralle aiheut­tamaa vahinkoa. Tänä vuonna vahinkoja on korvattu marraskuun alkuun mennessä 24 kappaletta”, kertoo suunnittelija Mari Tikkunen Suomen riistakeskuksesta.

Koiravahinkoihin voi vuositasolla vaikuttaa paljon yksittäisen reviirin susien käyttäytyminen.

”Alueellisesti koiravahinkoja tapahtuu useimmin Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa.”

Tänä vuonna yhdestä koiravahingosta on maksettu korvausta keskimäärin 3 572 euroa.

Pahaa jälkeä lammasaitauksessa

Lammasvahingoille on ominaista, että kerralla yhdessä vahinkotapahtumassa menetetään useita eläimiä.

”Viime vuonna lammasvahinkotapahtumia oli 35 kappaletta, joiden perusteella korvattiin 323 lammasta”, sanoo Tikkunen

Tänä vuonna tapahtumia on ollut marraskuun alkuun mennessä 46 kappaletta, joiden pohjalta on korvattu 231 lammasta. Vuonna 2020 yhdestä lampaasta maksettu korvaussumma oli keskimäärin 334 euroa.

”Nautavahinkoja tapahtuu vähän, ja siksi esimerkiksi petoaitojen myönnöissä priorisoidaan lammastiloja. Tänä vuonna nautaeläimiä on korvattu yhdeksän kappaletta”, Tikkunen kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

TES

Kuvat