Sumetku Oy:n puukauppamaksuissa ongelmia edelleen

Tilanne parantunut, mutta mhy:n tiedossa yksittäisiä, tuoreita tapauksia.

Metsälehden verkkouutiset uutisoi tammikuussa kainuulaisen Sumetku Oy:n puustamaksutilitysten ongelmista. Metsälehden saamien tietojen mukaan tilanne on parantunut, mutta maksuissa on ongelmia edelleen.

Eräs Kainuusta leimikon Sumetku Oy:lle myynyt metsänomistaja kertoo, että vuonna 2022 korjatun leimikon koko tilityksen piti tulla kesäkuussa 2022, mutta kyselyjen jälkeen puolet tilityksestä tuli lopulta lokakuussa, ja silloinkin ilman viivästyskorkoa. Edelleen puolet noin 12 000 euron kauppasummasta on tulematta.

Metsäveroilmoituksen teko oli pulmallista, koska tilitykseen ei liittynyt tietoa ennakonpidätyksestä eikä arvonlisäverosta. Metsänomistaja oli yhteydessä verohallintoon ja sai tiedon, että ennakonpidätys ei näkynyt verottajalla.

Metsänomistaja mukaan hänelle oli ehdotettu, että puukauppatilin toinen puoli suoritetaan tuhannen euron kuukausierinä, mutta tämän vuoden juhannukseen mennessä suorituksia ei ollut tullut.

Sumetku myöntää maksuvaikeudet

Sumetku Oy:n toimitusjohtaja Miikka Minkkinen myöntää, että yrityksellä on maksuhaasteita, joista on kerrottu avoimesti julkisuuteen, mutta tilanne on merkittävästi parantunut.

”Maksuhaasteet ovat heijastuneet ikävällä tavalla myös puukauppa-asiakkaiden maksusaataviin viivästyksinä, mitä pahoittelemme syvästi.”

Kyseisen, ongelman esille ottaneen metsänomistajan maksut on nyt hoidettu viivästyskorkoineen, minkä tiedon metsänomistaja vahvistaa.

”Ennakonpidätys oli tilitetty verohallinnolle aikataulussa, mutta verottajalle tehtävässä puukaupan vuosi-ilmoituksessa olleen tiedostovirheen vuoksi tiedot eivät näkyneet verohallinnossa oikein.”

Minkkisen mukaan asiakkaita on ylipäätään autettu veroilmoitusten teossa. Hän korostaa, että veroilmoituksen mahdolliset virheet voidaan korjata helposti, ja Sumetkussa virheitä on korjattu heti niiden tullessa esiin.

”Kaikki viime vuoden veroilmoitukset on tarkistettu ja ennakonpidätykset on verottajan suuntaan maksettu. Mikäli metsänomistaja kuitenkin huomaa virheitä oman veroilmoituksensa osalta, toivomme asiakkaan olevan yhteydessä asiakaspalveluumme mahdollisimman pian.”

Yksittäisiä tapauksen yhdistyksen tiedossa

Mhy Kainuun tietojen mukaan Sumetkulla oli elokuun alussa yksittäisiä puukauppamaksuja maksamatta.

Johtaja Harri Savonen kertoo, että yhdistyksen tietoon on tullut yksittäisiä tapauksia kahdelta viime vuodelta, joissa puukauppamaksua ei ole ilmoitettu verottajalle.

”Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että puukauppatilityksen yhteydessä metsänomistajalta pidätetty ennakonpidätys ei ole verottajan tiedossa.”

Savonen neuvoo, että ennakonpidätyksen pystyy tarkistamaan verohallinnolta tai omasta verotuspäätöksestä kohdasta ”hyväksi luetut ennakot”.

”Tarvittaessa metsänomistaja voi olla yhteydessä metsänhoitoyhdistyksen paikallisiin asiantuntijoihin, jos Sumetkun kanssa tehdyissä kaupoissa on epäselvyyksiä.”

Sumetku voitollinen

Laaja-alaisesti metsäpalveluita tarjoava Sumetku Oy on voitollinen yritys.

Viime vuoden liikevaihto oli 8,6 miljoonaa euroa ja liiketulos 0,28 miljoonaa euroa.

Omavaraisuusaste on matala 5,16 prosenttia, ja yrityksellä oli velkaa vuodenvaihteessa viisi miljoonaa euroa. Rahoituskulut vetivät viimeisen rivin nettotuloksen matalaksi, 2 500 euroon.

Minkkisen mukaan puun kysynnän kasvu sekä toimitushintojen kehitys on parantanut kannattavuutta.

”Tässä vaiheessa vuotta ollaan kannattavuuden osalta merkittävästi paremmassa asemassa kuin kahtena edellisenä vuonna. Näkymä loppuvuotta kohden on positiivinen.”

Yrityksen nimi on lyhenne sanoista Suomen metsät kuntoon. Yritys käyttää markkinoinnissa usein nimeä Metsät Kuntoon.

 

Linkki tammikuun uutiseen:

https://www.metsalehti.fi/uutiset/kymmenia-sumetku-oyn-puukauppamaksuja-rastissa-kainuussa-ja-pohjois-karjalassa/#3d22b795

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa