Suomessa paljon luonnontilaisia metsiä

Eurooppalainen luonnontilaisten metsien kartoitus kattoi lähes puolitoista miljoonaa hehtaaria 34 maassa.

Luonnontilaisten metsien määrä on tuoreen selvityksen mukaan Suomessa Euroopan suurin, 2,9 prosenttia maapinta-alasta. Ykkössijaan pitää kuitenkin suhtautua varauksella, sillä kartoitus ei sisältänyt Venäjän metsiä ja Ruotsin osalta tiedot olivat puutteellisia.

Tulos joka tapauksessa korostaa Suomen luonnontilaisten metsien laaja-alaisuutta ja niiden ainutlaatuisuutta Euroopassa.

”Suomen luonnonmetsien arvo on hyvin huomattava. Vain suuret ja yhtenäiset luonnontilaiset alueet kykenevät hyvin turvaamaan niiden vaateliaan lajiston säilymisen tulevaisuudessa”, kertoo tutkimukseen osallistunut Olli-Pekka Tikkanen Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osastolta.

”Tutkimuksen perusteella luonnontilaisia ja suuren suojeluarvon omaavia metsiä voi Suomessa edelleen olla myös nykyisten suojelualueiden ulkopuolella. Niiden kartoitusta ja parempaa suojelua tulisi harkita kompensoimaan tulevaisuuden lisääntyvien hakkuumäärien aiheuttamaa haittaa metsämaiseman yhtenäisyydelle ja sen hiilivarannolle”, hän jatkaa.

Berliinin Humboldtin yliopiston maantieteen osaston tutkijat johtivat Euroopan viimeisten luonnonmetsien kartoitusta, joka kattoi yli 1,4 miljoonaa hehtaaria 34 maassa.

”Luonnontilaisia metsäalueita hakataan monilla vuoristoalueilla, esimerkiksi Romaniassa ja Slovakiassa, sekä eräissä Balkanin maissa. Kiihtyvä bioenergian tarve yhdistettynä runsaisiin laittomiin hakkuisiin on johtamassa tämän korvaamattoman luonnonperinnön tuhoon”, sanoo professori Miroslav Svoboda Prahan Luonnontieteiden yliopistosta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat