Taimikonhoito laahaa tavoitteesta

Eniten rästejä on Pohjanmaalla ja Uudellamaalla.

Taimikoita hoidettiin Suomessa viime vuonna alle 150 000 hehtaarin alalla, mikä on vain noin puolet alueellisten metsäohjelmien kokonaistavoitteesta, kertoo Suomen metsäkeskus. Taimikoiden harvennuksen ja varhaishoidon tarve on vuodessa lähes 270 000 hehtaaria.

Eniten taimikonhoidon tarvetta on Pohjanmaan ja Uudenmaan maakunnissa, missä hoitotöitä tehtiin viime vuonna reilusti alle puolet alueellisen metsäohjelman tavoitteesta. Lähimmäs alueellista tavoitetta puolestaan päästiin Kaakkois-Suomessa ja Satakunnassa.

Tiedot käyvät ilmi Suomen metsäkeskuksen alueellisten metsäohjelmien seurantatilastoista.

”Nykyisin tekemättä jääviin taimikonhoidon ja varhaishoidon töihin voitaisiin vuosittain palkata jopa 1 500 metsuria. Metsien päätehakkuita on myös tehty viime aikoina enemmän kuin koskaan, joten metsureille riittäisi töitä nuorissa metsissä myös tulevaisuudessa, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Myös kemerametsäteiden perusparannuksia tehtiin viime vuonna 2017 alle puolet tavoitteesta. Tietyömäärät ovat olleet useamman vuoden selvästi alle tavoitteen. Metsäteiden heikko kunto uhkaa vaikeuttaa tulevaisuudessa metsäteollisuuden puunkuljetuksia.

Kommentit (2)

  1. Kemeratuen saamiseksi varhaiperkauksen ja taimikon hoidon välissä on oltava 10 vuotta. Eihän me olla Venäjällä? Taimikon hoito on tehtävä kun taimikko on k.m. 4 mittainen.

  2. Ihan tanakasti olemme Suomen maaperällä ja oman maan systeemien mukaan toimimme. Ei kai samaan työlajiin (esim. nuoren metsän hoito) saa eikä tarvitsekaan saada valtion tukea moneen otteeseen.

    Tuon kymmenen vuotta taimikko kyllä yleensä pärjäilee varhaisperkauksen jälkeen, jos em. toimenpiden on asianmukaisesti tehty.

    Aika kaukana ovat TE-keskusten väen ja Suomen metsäkeskuksen Remeksen käsitykset metsurien tarpeista. TE-keskusten väki kun on sitä mieltä, että työhön kykeneviä ammattimetsureita on vähintääkin tarvetta vastaava määrä. Asioista vähänkin perillä oleva voi helposti päätellä, että metsäkeskuksen väki tuntee tilanteen hyvin – koko karmeudessaan – TE-keskukset eivät lainkaan.

Metsänhoito Metsänhoito