Talousmetsissä kannattaa jäljitellä luonnonmetsiä

Väitös: Paitsi monimuotoisuudelle, säästöpuut ja kulotus ovat tärkeitä myös metsien monipuoliselle käytölle.

Talousmetsistä voi tuoreen väitöstutkimuksen mukaan saada enemmän hyötyjä, jos niitä hoidetaan luonnonmetsien piirteitä jäljitellen.

Avohakkuiden yhteydessä jätettävä säästöpuusto ja hakkuun jälkeen tehtävä metsänpohjan ja säästöpuiden kulotus auttavat ylläpitämään metsien monipuolista käyttöä.

Säästöpuut ja kulotus ovat tärkeimpiä keinoja, joilla talouskäytössä olevissa metsissä voidaan jäljitellä luonnontilaisen metsän kehitystä.

”Aiemmin säästöpuiden ja kulotuksen katsottiin turvaavan etenkin monimuotoisuutta, mutta tutkimuksemme osoittavat nyt ensimmäistä kertaa, että näillä on tärkeä merkitys myös metsien toiminnan ja ekosysteemipalveluiden ylläpitämisessä. Siksi niiden merkitys on tärkeää myös metsien monikäytön turvaamisessa”, toteaa väitöskirjan tekijä, tutkija Antonio Rodríguez Itä-Suomen yliopistosta.

Metsien käyttöä ja käytön kestävyyttä arvioidaan ensi sijassa puuntuotannon näkökulmasta. Tämä johtaa kuitenkin rakenteellisesti yksipuolisiin metsiin.

”Tutkimukseni osoittavat uusia keinoja, joiden avulla metsät pystyvät puuntuotannon rinnalla tarjoamaan laajemmin erilaisia ekosysteemipalveluita ja hyötyjä, sekä turvaamaan monimuotoista luontoa”, toteaa Rodríguez.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito