Tieto tuhkan saatavuudesta paranee

Viranomaiselle ilmoitettu tieto Suomessa tuotetun tuhkan määrästä on nyt paikkatietona kaikkien saatavilla Biomassa-atlas-verkkopalvelussa.

Tieto Suomessa tuotetun tuhkan määrästä on kaikkien saatavilla uudessa verkkopalvelussa. Biomassa-atlas-verkkopalvelusta löytyy Suomen ympäristökeskukselle ilmoitetun hyödyntämiskelpoisen tuhkan määrä paikkatietona.

Tapion, Luonnonvarakeskuksen ja Ympäristökeskuksen yhteishankkeen tavoitteena on edistää tuhkan käyttöä sekä metsälannoituksessa että maarakentamisessa.

”Esimerkiksi metsätien suunnittelija voi tarkistaa toimialueellaan syntyvän tuhkan määrän Biomassa-atlaksen tuhkatiedoista. Samoin metsäteiden rakennusurakoitsijat ja murskeyrittäjät voivat hyödyntää tietoa tuhkan paikallisesta saatavuudesta Biomassa-atlaksen kautta”, metsätietoasiantuntija Ari Kotiharju Tapiosta kertoo.

Järjestelmästä saatu tieto ei kata aivan kaikkea Suomessa tuotettua tuhkaa, sillä pienimmät tuhkantuottajat eivät ole tuottamansa tuhkan määrästä ilmoitusvelvollisia.

”Noin neljännes tuottajista ei ilmoita tuhkatietoja Vahti-tietojärjestelmään. Heidän osuutensa tuotetun tuhkan kokonaismäärästä on kuitenkin korkeintaan muutamia prosentteja”, toteaa MMT, dosentti Samuli Joensuu Tapio Oy:stä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat