Tornator vaihtoi maita valtion kanssa, Helmi-ohjelmaan 1 300 hehtaaria soita

Kyseessä on Suomen suurin Helmi-ohjelman maanhankinta toistaiseksi.

Metsätalousyhtiö Tornator on tehnyt mittavan maanvaihtosopimuksen Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen kanssa. Sopimuksen myötä valtion omistukseen ja suojeluun siirtyy runsaat 1 300 hehtaaria suoalueita. Kyseessä on Suomen suurin Helmi-ohjelman maanhankinta toistaiseksi.

Suurin suojeltava alue on noin 800 hehtaarin kokoinen suoalue Muhoksella. Alue rajoittuu Räkäsuon Natura-alueeseen ja se on maisemallisesti arvokas keidasaapasuokokonaisuus.

Vaihtokaupassa Tornator sai ely-keskukselta noin 60 hehtaaria talousmetsää Siikalatvalta ja Siikajoelta, lähinnä kasvavia nuoria metsiä. Lisäksi ely-keskus maksoi vajaat 50 000 välirahaa. Yhdellä metsähehtaarilla sai vaihdossa siis noin 20 suohehtaaria.

”Vaihtosuhde kertoo siitä, että suolla puuta ei paljoa ole”, yksikön päällikkö Eero Melantie Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta kertoo.

Puuta 1 300 hehtaarin suoalueella oli hieman vähemmän kuin 60 hehtaarin vaihtomailla, mutta suolla tukkiosuus oli suurempi, Melantie kertoo.

Suoluonnon suojelua edistämällä Tornator haluaa parantaa metsätaloutensa ekologista kestävyyttä.

”Tornatorin monimuotoisuusohjelman mukaisesti tavoittelemme 5000 hehtaarin lisäsuojelua vuosikymmenen loppuun mennessä”, toteaa Tornatorin ympäristöpäällikkö Heikki Myöhänen.

Lisää aiheesta: Tornator suojeli liki 800 hehtaaria ja uudisti monimuotoisuusohjelmansa

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut