Tuhka hyötykäyttöön – mahdollisuuksia metsänlannoituksessa ja tienteossa

Uuteen oppaaseen on koottu tuhkaan liittyvää tietoa tuottajille ja käyttäjille.

Metsä- ja energiateollisuudessa syntyy vuosittain keskimäärin lähes 600 000 tonnia puu- ja turvetuhkaa. Tuhka sisältää hyödyllisiä ravinteita, joiden palauttaminen metsään on sekä metsänkasvatuksellisesti että ekologisesti perusteltua, tuoreessa oppaassa todetaan. Puutuhka sopii hyvin muun muassa metsänlannoitukseen ja tientekoon.

Tällä hetkellä tuhkan käyttö on liian vähäistä. Merkittävä osa siitä päätyy kaatopaikalle. Metsänlannoituksessa tuhkaa käytetään noin 10 000 hehtaarilla vuosittain.

Jotta tuhkaa voitaisiin tehokkaasti hyödyntää, tarvitaan tietoa ja osaamista sen ympäristövaikutuksista ja ymmärrystä tuhkaliiketoiminnasta. Oppaaseen on koottu tuhkaan liittyvää tietoa, jota sekä tuhkan tuottajat että käyttäjät voivat hyödyntää toiminnassaan.

”Tiedolle on tarvetta. Tuhkalannoituksen määrän odotetaan lisääntyvän kolminkertaiseksi. On tärkeää, että oikealaatuinen tuhka ohjautuu lannoituskäyttöön”, ympäristötalouden asiantuntija Tommi Tenhola Tapiosta kertoo.

Tuhka osana kestävää liiketoimintaa -opas on Tapion, Suomen metsäkeskuksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteistyön tulos. Metsälehti kuuluu Tapio-konserniin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito