Tutkimus: Puiden siemensato vaikuttaa lintujen muuttoon

Tänä syksynä rastaat ja peippolinnut muuttavat keskimääräistä aikaisemmassa aikataulussa, arvioi intendentti Aleksi Lehikoinen Luomuksesta.

Lintujen syysmuutto viivästyy vuosina, jolloin puissa on runsaasti siemeniä, Turun yliopiston, Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteistutkimuksesta selviää. Vastaavasti muutto aikaistuu siementen katovuosina.

Kuusen ja koivun siemenet ovat monien lintulajien suosimaa ravintoa. Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan molempien puulajien siemeniä on nyt tavanomaista vähemmän tarjolla.

”Siemensatotietojen perusteella on odotettavissa, että tänä syksynä rastaat ja peippolinnut muuttavat keskimääräistä aikaisemmassa aikataulussa eivätkä jää viivyttelemään”, arvioi intendentti Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta. Luomus kuuluu Helsingin yliopistoon.

Tutkimuksessa on hyödynnetty useita pitkäaikaisia aineistoja: käytössä on ollut muun muassa 29 vuoden yhtenäinen aineisto puiden siemensadosta, ilman lämpötilasta sekä 11:n siemeniä syövän lintulajin muuton vuosittaisista ajoituksista.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat