Tutkijan hirvitwiitti havahdutti metsäjohtajat – ”Minkäs teet, kun sorkkaeläimet popsii ne”

Toimiiko Suomen riistapolitiikka, ihmettelee Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Katri Himanen twiittasi viestipalvelu X:ään kuvia valtatien yhdeksän varrelta Pohjois-Savosta. Hirvet olivat tehneet totaalista tuhoa tienvarsien mäntytaimikoissa.

”Olen minä monta kertaa nähnyt hirvituhoja, mutta en Suomessa koskaan ihan tällaista. Kilometrisotalla syöty pienemmät ja isommat taimet. Pienissä männyntaimikoissa lähes täystuho. Näin Pohjois-Savossa. Ei mitään tolkkua talous- hiilinielu- tai monimuotoisuusmielessä”, Himanen kirjoitti viestissään.

Katri Himanen twiittasi hirvituhoista.

Metsänuudistamiseen ja metsäpuiden jalostukseen erikoistuneen Himasen twiitti herätti ykköskorin metsäpäälliköt.

”Meidän pitäisi saada enemmän lehtipuustoa ja mäntyä, mutta minkäs teet, kun sorkkaeläimet popsii ne. Toimiiko Suomen riistapolitiikka”, kyseli Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.

Työtehoseuran toimitusjohtaja Juha Ojala vastasi Niemen esittämään kysymykseen ykskantaan:

”Ikävä kyllä ei toimi. Riistalainsäädäntö tarvitsee kokonaisuudistuksen, jossa hirvieläimien ja petojen kannan säätely ajanmukaistetaan ja maanomistajien päätösvaltaa lisätään.”

Ojala on aiemmin urallaan työskennellyt muun muassa maa- ja metsätalousministeriön ylijohtajana.

Ojala sai tukea Suomen suurimpiin kuuluvan metsänomistajayhtiön Finsilvan toimitusjohtaja Juha Hakkaraiselta.

”Vahvasti samaa mieltä riistapolitiikan remonttitarpeesta. Talvella hieman lämpökuvattiin hirvien laiduntamista keskisessä Suomessa Finsilvan tiloilla. 30–40 hirveä samassa taimikossa alkaa olla jo hieman yläkanttiin”, Hakkarainen kirjoitti.

Hän liitti viestiinsä lämpökamerakuvan, josta hirvien runsaus on helposti nähtävissä. Hakkarainen työskenteli aiemmin MTK:n metsäjohtajana.

Lämpökameralla kuvattu hirvilauma Finsilvan taimikossa. Kuva Juha Hakkaraisen X-sivulta.

Alueen hirvikannan tavoitetiheyttä kyselleelle Ojalalle Hakkarainen vastasi:

”Jos tavoitetiheydessä oltaisiin, niin tuohon 25 ha taimikkoon olisi kerääntyneet kaikki hirvet 20 000 ha alueelta. Tuskin.”

Vanhana satakuntalaisena Juha Ojala muistutti myös kestämättömäksi kasvaneesta peurakannasta.

”Alasatakunnassa ja Uudellamaalla pahimmillaan edelleen 50-100 yksilöä/1000 ha. Peurat tuhoavat lähinnä peltokasvillisuutta ja puutarhoja, hirvet taimikoita.”

Metsänhoito Metsänhoito