Tutkimus: Metsäbioenergian käyttö vaarantaa ilmastotavoitteet

Metsät eivät ehdi keskipitkällä aikavälillä kerryttää takaisin biomassasta energiaa tuotettaessa vapautunutta hiilidioksidin määrää, professori Atte Korhola sanoo.

Ajatuksesta metsäpohjaisen bioenergian hiilineutraaliudesta tulisi luopua, kansainvälinen tutkijaryhmä esittää tuoreessa artikkelissaan. Ryhmä vaatii metsäpohjaisen bioenergian EU-luokittelun uudistamista, uusiutuvan energian direktiivissä biomassa on luokiteltu uusiutuvaksi.

Ajatus hiilineutraaliudesta nojaa päätelmään, jonka mukaan kasvavat metsät sitovat takaisin hiilidioksidin, joka polttaessa tupruaa ilmaan. Tutkijoiden mukaan tähän ”takaisinmaksuun” kuluu kuitenkin huomattavasti enemmän aikaa kuin aikaisemmin on ajateltu. Kysymys on vuosikymmenistä tai jopa vuosisadoista – korjuukäytänteistä riippuen metsämaiden hiilivaranto saattaa jäädä tyystin palautumatta.

”Keskipitkällä aikavälillä, vuosikymmenien aikaskaalassa, metsät eivät ehdi kerryttää takaisin sitä hiilidioksidin määrää, mikä energiaa tuottaessa vapautuu ilmakehään. Bioenergian lisääntynyt käyttö vaarantaa siten YK:n asettamat ilmastotavoitteet, joiden mukaan maailman tulisi olla hiilivapaa kuluvan vuosisadan puolivälissä”, ympäristömuutoksen professori Atte Korhola Helsingin yliopistolta kertoo. Hän on yksi artikkelin kirjoittajista.

Tutkijoiden mukaan vain teollisuuden sivuvirroista saatu bioenergia täyttää hiilineutraalisuuden vaatimukset, mutta silloinkin vain tietyillä reunaehdoilla. Sen sijaan metsäperäisen biomassan energiatiheys on jo lähtökohtaisesti niin alhainen, ettei siitä ole fossiilisen energian korvaajaksi.

Biopohjaisesti tuotetun energian hiilidioksidipäästöt ovat tuotettua energiamäärää kohden selvästi jopa pahinta ilmastosaastuttajaa, kivihiiltä, suuremmat.

Tutkimuksen taustalla ovat EASAC:n (European Academies’ Science Advisory Council) ympäristötyöryhmän tutkijat.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat