Tutkimus: Supikoira on joka paikan munarosvo

Supikoiralle kelpaavat sorsanpesät niin rannoilla, metsissä kuin kaupungissakin.

Suomessa runsaslukuinen vieraslaji supikoira on tuoreen tutkimuksen mukaan luontaisia nisäkäslajeja yleisempi pesärosvoksi. Supikoiralle kelpasivat sorsanpesät niin rannoilla, metsissä, maaseutumaisemassa kuin kaupungissakin.

Kolme vuotta kestäneissä Helsingin yliopiston ja tanskalaisen Aarhusin yliopiston kokeissa riistakameroihin tallentui runsaasti kuvia vieraslajeista rosvoamassa keinopesiä, joita tutkijat perustivat Suomeen ja Tanskaan.

Tarhattujen sinisorsien munilla varustettuja keinopesiä tehtiin yli 400, joista noin 290 Suomeen Uudellemaalle, Hämeeseen ja Pohjois-Savoon. Pesät perustettiin ympäristöihin, joissa sorsat normaalistikin pesivät.

”Supikoira oli yleisin nisäkäspeto kaikissa Suomessa tutkituissa ympäristöissä. Supikoira kävi tuhoamassa pesiä odotetusti rannoilta ja yllättävän usein myös metsästä vesistöjen läheltä”, kertoo tutkijatohtori Sari Holopainen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Suomen sorsalajeilla menee huonosti, ja jo yli puolet lajeista on luokiteltu jollain tasolla uhanalaisiksi. Vieraspetojen epäillään olevan tähän yksi syypää.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut